Foto: Tuzlanski.ba

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta.

Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Udruženje Akustikum je članica Kuće Plamena mira koja već 20. put organizuje proslavu obilježavanja Dana planete Zemlje.

Kako navodi Nedim Tinjić, sekretar Udruženja Akustikum, preko 15 škola sa područja grada su redovno pripremale program i učestovat će na ovom događaju, za koji se pripremaju mjesec dana unazad.

"Danas smo na jednoj zajedničkoj probi gdje ćemo predstaviti svoj rad i ukazati na sve potrebe u društvu, a posebno na potrebe u očuvanju naše životne sredine i naše planete Zemlje", govori Tinjić.

Sanja Suljaković, učiteljica u Osnovnoj školi Pazar objasnila je na koji način su se njeni učenici pripremili za ovaj događaj.

"Prije svega učimo djecu da planeta Zemlja nije naše vlasništvo i da se s tim u skladu i ponašamo. To znači da imamo osjećaja za nju, da smo mi ovdje na neki način samo gosti u prolazu, da je trebamo poštovati, čuvati, raditi na njenom očuvanju i opstanku. Akcenat stavljamo na ekologiju, koja se obrađuje kroz razne nastavne sadržaje. Kao i svake godine, ja vodim sekciju Mali hor u našoj školi i svake godine učestvujemo na manifestaciji koju organizuje Kuća Plamena mira povodom obilježavanja Dana planete Zemlje".

"U našoj školi mnogo pričamo o planeti Zemlji, kako je trebamo čuvati, poštovati, održavali. Imam mnogo drugara, neki poštuju planetu i ne bacaju smeće na ulicu nego gdje treba, ali neki i ne vole baš planetu i uništavaju je", rekla je Lamija Đokić, učenica petog razreda OŠ Pazar, te svojim vršnjacima poručila sljedeće:

"Želim im poručiti da čuvaju planetu Zemlju jer žive na njoj i na to trebaju biti ponosni". (Tuzlanski.ba | FOTO: Blicko Junior)