Mislite da je Sarajevo metropola? Šta onda kažete na ovo?! (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sutra je najveći muslimanski praznik, Kurban bajram.

bajram-sarajev2

Jedna od tradicija vezana za ovaj praznik je prinošenje žrtve, tj. klanje kurbana. Nekada se po kurbane išlo na seoska imanja ili su se naručivali od stočara. Danas je u Sarajevu potrebno samo da stanete na proširenje uz glavnu saobraćajnicu i kupite svoj kurban.

Ovaj prizor u blizini Stupske petlje nije jedini sličan koji možemo vidjeti u Sarajevu, postoji još nekoliko po cijelom gradu. Veliki praznik pojedinci vide i kao idealnu priliku za zaradu, a kada je novac u pitanju, estetika pada u drugi plan.

Jednostavnom računicom od 60 prodatih kurbana, koliko je prodato na ovom mjestu, po cijeni od 250 KM dolazimo do zaključka da se ovaj prizor uz glavnu cestu nekome zaista isplatio. Kupcima to možda i nije smetalo, ali Sarajlije uglavnom negoduju zbog ovoga.

Općinske komunalne inspekcije uz pomoć službenika policijskih uprava tvrde da rade na sprječavanju nelegalne prodaje stoke na javnim površinama.

Pokušali smo kontaktirati Kantonalnu upravu za inspekcijske polove, ali bez rezultata. Neko će jako dobro zaraditi, a Sarajevo će svima koji su posvjedočili ovom prizoru ostaviti dojam sredine koja je daleko od metropole, kako se nerijetko volimo pohvaliti. Raduje činjenica da je sutra Bajram, pa od sutra ovaj prizor nećemo gledati, ali vjerovatno samo do sljedećeg Kurban bajrama. (Source.ba)