Neposredno prije suđenja predsjednik entiteta RS Milorad Dodik podijelio je status na društvenoj mreži X.

Milorad Dodik: Ne bavim se politikom da bih udovoljio Izetbegoviću i muslimanima
Foto: Arhiva | Milorad Dodik

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku bh. entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka visokog predstavnika. Početak suđenja je zakazan za 13 sati.

Dodik je 10 minuta prije zakazanog suđenja objavio status na X-u navodeći da je danas razgovarao s komesarom Oliverom Varheljijem "o zastoju evropskog puta BiH i upozorio da su svi instituti međunarodnog predstavljanja BiH privatizovani s ciljem isključivanja Srba iz svih procesa".

"Očigledno je da je BiH u potpunom zastoju, ne samo zbog izbora. Potpuno je privatizovana spoljna politika, potpuno su privatizovani svi instituti međunarodnog predstavljanja BiH. To dovodi do nove paralize, koja će dovesti BiH do besmisla. Činjenica je da Ustavni sud BiH u ovakvom sastavu pokušava da donese što je više moguće odluka pa preko 100 tačaka dnevnog reda razrješavaju", započeo je Dodik. 

Vezani članak Danas nastavak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Kazao je da ako se žele Srbi vratiti u Ustavni sud BiH, treba da se razmije to da je potrebno vratiti se na početak, "inače se nikada nećemo vratiti"

"To njihovo potpuno ignorisanje sistema nema smisla. Bila je prilika da Varheljiju kažem da želimo da vidimo plan rasta, ali nemojte od nas da tražite da pravimo kompromis da bi navodno onaj spavalica Bakir Izetbegović popustio. Ne zanima me, to je njegov problem. Ne bavim se politikom da bih udovoljio Izetbegoviću i muslimanima. Oni namjerno to rade, dođe "trojka" dogovori, a onda SDA zaustavi", dodao je.

Kazao je da opet treba on da pušta, a to se kako navodi neće desiti.