Meteorolozi objavili kada građani BiH mogu očekivati vrhunac toplotnog vala
Foto: Tuzlanski.ba

Stranica BH Meteo danas je saopštila i kada bismo mogli očekivati vrhunac toplotnog vala, a nakon toga i kada slijedi slabljenje visokih temperatura koje proteklih dana prelaze 30 stepeni Celzijusa.

Naime, kako meteorolozi ove stranice ističu vrhunac nadolazećih vrućina očekuje nas u četvrtak i petak sa temperaturama između 34 i 39°C, na jugu i sjeveru zemlje mjestimično do 41°C.

Postepeno slabljenje visokih temperatura očekuje se tokom vikenda, od 22. do 23. juna uz pad temperatura, kada su prema predviđanjima meteorologa mogući su lokalno pljuskovi sa grmljavinom koji bi označili nešto nestabilniju i ne tako vruću treću dekadu juna.

Ove informacije danas je saopštio također i bh. meteorolog Nedim Sladić koji je uz navedene podatke o slabljenju temperature objavio i grafike očekivane dnevne temperature zraka od 18. do 21.06.2024.

Kako je navedeno u grafici građane Tuzlanskog kantona u utorak (18.6.) očekuje temperatura u prosjeku od 32 stepena Celzijusa, u srijedu (19.6.), četvrtak (20.6.) i petak (21.6.) temperatura će iznositi oko 36 stepeni Celzijusa.

Apel građanima zbog toplotnog udara i sunčanice

Visoke temperature zraka mogu veoma nepovoljno uticati na zdravlje i potpuno zdravih osoba.

Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar koje su tokom poslednjih godina znatno u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja. Najugroženija su mala djeca zato što brzo izgube tečnost, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici, te pacijenti na terapiji za izmokravanje.

Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljačni dio glave direktno izložen visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote.

Naime, naše tijelo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem.

Potrebno je dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva, te puno sezonskog voća i povrća, te izbjegavati prženu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.