Ovogodišnju manifestaciju organizovalo je Udruženje građana Activus, a okupila je brojne izlagače iz Bosne i Hercegovine i regije.
Tuzla je od 16. do 18. maja 2025. godine epicentar slatkih mirisa, bogatih aroma i kreativnosti, zahvaljujući održavanju 2. Međunarodnog sajma kafe i čokolade u Hrvatskom kulturnom centru "Sveti Franjo".
Ovogodišnju manifestaciju organizovalo je Udruženje građana Activus, a okupila je brojne izlagače iz Bosne i Hercegovine i regije, nudeći posjetiocima jedinstveno iskustvo kroz degustacije, radionice, kulturne i edukativne sadržaje.
Svečano otvaranje sajma upriličeno je u petak, 16. maja, uz prisustvo brojnih zvanica. Među govornicima su bili idejni tvorac sajma Edis Bajić, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, direktorica Turističke zajednice Tuzla Amra Jaganjac, Nedim Makarević iz Direkcije za strane investicije, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, koji je zvanično proglasio sajam otvorenim.
Posjetioci imaju priliku uživati u raznovrsnoj ponudi – od belgijske čokolade, čokomeda, lješnjaka i kolača, do različitih vrsta kafe.
Belgija, kao zemlja partner sajma, bila je posebno predstavljena, a ambasadorica Kraljevine Belgije u BiH NJ.E. Christine Detaille lično je prisustvovala događaju. Firma "Puratos", zastupnik za tržište BiH, predstavila je bogat asortiman belgijske čokolade.
Večernji program uključivao je kviz znanja koji je vodio poznati kvizaš Dean Kotiga. U posebnom izdanju za srednjoškolce, održanom u Centru za kulturu Lukavac, učestvovalo je 26 ekipa sa područja TK. Pobjedu je odnijela ekipa Državna imovina iz Gračanice, drugo mjesto zauzela je ekipa Gimnazije Gračanica 3b, dok je treća bila ekipa 167. Pobjednicima su dodijeljene vrijedne nagrade – stipendije za Visoku školu eMPIRICOM i knjige izdavačke kuće Buybook. Prvo takmičenje za odrasle održano je iste večeri na Panonskim jezerima.
Subota, 17. maja, bila je posvećena porodici kroz tematski "Family Day". Dan je započeo izradom skulpture od čokolade koju je kreirao belgijski majstor čokolade Alexandre Druart, prikazavši simbol Tuzle – slani bunar.
Skulptura je izazvala veliko interesovanje i bila spoj umjetnosti i gastronomije. Prisutna je ponovo bila i ambasadorica Belgije, NJ.E. Christine Detaille.
Uslijedilo je "Choco druženje" sa poznatim književnicima Jagodom Iličić i Šimom Ešićem, koji su kroz interaktivne radionice djeci približili bajke i svijet čokolade. Paralelno se održavao i koncert klasične muzike za djecu pod nazivom "Baby Artish", koji je spojio igru i muziku u jednom neponovljivom iskustvu.
Za ljubitelje kafe, Timur Kahrović održao je "Coffee Show" s temom "Historija kafe u BiH", dok je radionica "Put bariste: Umjetnost koja putuje svijetom" bila prilika da posjetioci nauče više o ovom zanatu. Adnan Musić predstavio je svoj autentični pristup kafi, a Goran Jozić demonstrirao alternativne metode pripreme kafe u okviru "Orient Coffee Showa".
Veče je bilo rezervisano za "Choco Coffee Music Night" uz ansambl "Oktofonija", koji je stvorio ugodnu atmosferu za kraj dana, dok je drugo izdanje kviza Deana Kotige ponovo okupilo ekipe iz BiH i Hrvatske na Panonskim jezerima. Na sinoćnjem takmičenju najboljima su se pokazale ekipe:
1. mjesto – Odnarođena elita
2. mjesto – Odlično pitanje
3. mjesto – Darun strašni
Treći dan Sajma koji se održava danas, predviđen je za dodatne edukativne radionice, degustacije i kulturne sadržaje. Ulaz za sve posjetioce je slobodan, a organizatori pozivaju sve ljubitelje kafe i čokolade da budu dio ovog slatkog doživljaja koji završava u nedjelju u 18 sati.