Konaković o uspjehu Hodžića: Bošnjaci konačno imaju predstavnika u Hrvatskom saboru
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković najavio je kako će, okupi li vladajuću većinu i u naredne četiri godine, nastaviti jačati odnose s Bosnom i Hercegovinom odnosno provoditi istu politiku kao i do sada.

“Možemo očekivati odličnu saradnju kao i do sada i podršku Bosni i Hercegovini na evropskom putu”, kazao je Plenković.

On je to kazao nakon što su postali poznati rezultati izbora za Hrvatski sabor, a istaknuo je kako bi i za novu vladu koju bi on vodio bilo važno riješiti problem izbornog zakona BiH odnosno načina biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

“Naše nastojanje je da zemlja (BiH) bude funkcionalna i da učinimo iskorake, a posebno politički akteri i institucije u Bosni i Hercegovini, da se riješi ovo pitanje koje je preostalo u vezi izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda na teritoriju Federacije”, kazao je Plenković.

Političari u BiH do četvrtak ujutro nisu komentarisali rezultate izbora u Hrvatskoj no ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nije skrivao zadovoljstvo zbog toga što je mjesto u Hrvatskom saboru izborio Armin Hodžić kao predstavnik bošnjačke nacionalne manjine.

“Bošnjaci nakon više godina ponovo imaju svoj glas i predstavnika u Hrvatskom saboru”, naveo je Konaković koji je to opisao kao “fantastičan uspjeh”. (HINA)