Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da su u toku konsultacije s predstavnicima Evropske unije.

Konaković: Konsultacije s predstavnicima EU o prvoj tranši sredstava još su u toku
Foto: Fena | Elmedin Konaković

"Ne bi bilo iznenađenje da prva tranša iz Plana rasta za zapadni Balkan od 70 miliona eura bude uplaćena BiH, ali smo ipak bliže da do toga ne dođe", rekao je Konaković.

Izrazio je nadu da će sutra biti usvojen budžet i da će Plan reformi biti poslan u formi koja zadovoljava standarde Evropske unije kako bi prva tranša iz Plana rasta za zapadni Balkan bila uplaćena.

On je dodao da Vijeće ministara mora uskladiti Plan reformi jer su ostala još tri sporna pitanja i pozvao Evropsku komisiju da bez uvijanja tačno označi krivce koji nisu dali saglasnost na materijal, a ne da govore da se "vlast nije mogla dogovoriti".

Smatra da bi vlasti iz RS-a, ukoliko nastave s blokadama rada, uskoro mogle primorati EU i američku administraciju da nađu rješenje za prevazilaženje takvih situacija, te ih je pozvao da to i urade.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu formiralo Komisiju za pograničnu saradnju s Hrvatskom.

Pojasnio da će ta komisija raditi na uspostavljanju graničnih prelaza i olakšavanju ulaza i izlaza iz BiH, posebno zbog velikih gužvi tokom ljetne sezone.

Konaković je naveo da danas nije razmatran Zakon o zaštiti ličnih podataka na koji su dobili nove sugestije i korekcije, te da dio ministara nije prisustvovao sjednici pa su njihove tačke skinute s dnevnog reda.