Job club: Prilika za nezaposlene Kalesijce
Foto: Tuzlanski.ba

U januaru 2013. godine u Kalesiji je otvoren Klub za traženje posla. Svi mladi nezaposleni koji imaju od 18 do 30 godina i nalaze se na evidenciji općinskog Biroa za zapošljavanje mogu postati članom kluba.

job-clubJob club Kalesija ili Klub za traženje posla treći je klub na području Tuzlanskog kantona. Počeo je sa radom nedavno, a već ima 28 članova, od kojih je 18 prošlo edukaciju, a njih deset još učestvuje.

U Klubu se mogu steći znanja i vještine pisanja biografije, popratnog pisma, pravilnog predstavljanja poslodavcima, kao i odgovarajućeg ponašanja na intervjuu za posao. Pored toga osnažuju se komunikativne sposobnosti i rad u timu.

Trenutna situacija u našoj državi, kada je riječ o tržištu rada i zapošljavanju, nije sjajna. Jako je teško doći do adekvatnog zaposlenja, ali nije nemoguće", rekla je Amela Zahirović, stručni saradnik za ispitivanje tržišta rada i voditelj Kluba za traženje posla Kalesija. Ona svakodnevno poručuje članovima Kluba da budu uporni, svakodnevno pretražuju oglase i raspituju se o novim radnim mjestima.

Također, postala je praksa da učesnici tokom radionice jedan sat provedu u razgovoru o samozapošljavanju sa šefom Biroa za zapošljavanje Kalesija Miralemom Mujkanovićem, koji ih, između ostalog, informiše i o programima samozapošljavanja koje nudi Federalni zavod za zapošljavanje.

Kako smo saznali od voditeljice Kluba Amele Zahirović sve ovo ne bi bilo moguće bez stranih organizacija i javnih službi za zapošljavanje. Naime, Klub za traženje posla Kalesija, kao i svi ostali klubovi za traženje posla u cijeloj BiH, otvoreni su u sklopu Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP), koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a implementira njemačka konsultantska firma GOPA.

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti putem telefona (035 610 281, 035 631 266) ili putem elektronske pošte [email protected] i facebook profila Job Club Kalesija.

Fzzz.ba / Tuzlanski.ba