Jačanje saradnje: Savezna policija Njemačke u posjeti Graničnoj policiji BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Delegacija Savezne policije Njemačke na čelu s predsjednikom Predsjedništva u Potsdamu Dieterom Romannom boravi u posjeti Graničnoj policiji BiH.

Povod dolasku dokazanog prijatelja GPBiH Dietera Romanna jeste zajednički Projekat modernizacije uprave GPBiH koji se implementira od 2015. godine. Projektom se želi unaprijediti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji GPBiH da bi se osigurali postignuti standardi, te u budućnosti moglo odgovoriti svim izazovima i zadacima, posebno u preuzimanju obaveza koje proizlaze iz statusa BiH kao zemlje kandidatkinje za punopravno članstvo u EU.

"Savezna policija Njemačke prethodnih je 16 godina podržala razvoj GPBiH brojnim donacijama specijalističke opreme i obukama za policijske službenike. Njemačka je pomogla obnovu Međunarodnog graničnog prijelaza Šamac koji je uništen poplavama 2014. godine. Od 2015. godine saradnja je intenzivirana kroz zajedničkim projektom koji je usklađen s Reformskom agendom za BiH za period 2015.- 2018.", navode iz Granične policije BiH.

Reformom GPBiH želi se prenijeti akcenat s Glavnog ureda u Sarajevu na granicu u cilju približavanja standardima EU. Također, nastoji se smanjiti broj rukovodioca, a povećati broj specijalista iz određenih oblasti. Savezna policija Njemačke u prethodnom periodu implementirala je tri reforme zbog čega njeni eksperti s dugogodišnjim iskustvom intenzivno rade sa službenicima GPBiH na unapređenju Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji GPBiH u cilju modernizacije uprave i operativnog jačanja GPBiH. (Tuzlanski.ba)