Foto: Tuzlanski.ba

Dodjelom diploma i drugih nagrada danas je zatvorena Sedma državna izložba sitnih životinja, koja je u protekla tri dana u glavnom gradu BiH, okupila 169 izlagača iz zemlje koji su predstavili 1.831 životinjski eskponat, javlja Anadolu Agency (AA).

Sportsku dvoranu “Mirza Delibašić” na Skenderiji ispunio je veliki broj mališana koji su u pratnji roditelja obilazili kaveze sa desecima vrsta golubova, kokoši, kanarinaca, zečeva, kunića...

Taj prizor govori o uspjehu cijelog događaja, poručili su iz Ekološkog društva za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo “EDZUP”, koje je organizator izložbe prvi put organizovane u Sarajevu.

"Zadovoljni smo, ono što je bio primarni cilj, da dovedemo što više djece i omladine da vide naše zaštićene vrste golubova i druge vrste ptica, koje samo vide u knjigama. Imali su priliku vidjeti to uživo, upoznati se s njima i veliko nam je zadovoljstvo što je ovoliki broj djece došao, pet-šest hiljada djece nije mala stvar", kazao je predsjednik EDZUP-a Sejad Đozo u razgovoru za AA.

Tokom zatvaranja izložbe dodijeljene su nagrade učesnicima čiji su eksponati pobijedili u izboru za najbolje ptice, perad i kuniće. Također, nagrade, odnosno kućni ljubimci dodijeljeni su mališanima do četvrtog razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo koji su u prethodna tri dana izrađivali literarne i likovne radove o temi "Moji kućni ljubimci".

"To nam je i najveće zadovoljstvo, oni jedva čekaju da im dodijelimo nagrade. I ranije smo imali manje izložbe u Sarajevu, vidjet ćemo za dalje. Moram reći da bez Općine Centar, Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo, ovo sigurno ne bismo mogli, i uspjeli smo jer ovoliki broj djece je veliki uspjeh", istakao je Đozo dodajući kako je želja domaćina da ovakav događaj postane tradicionalan. (Tuzlanski.ba)