Iz RS tvrde da je pismo Cvijanović UN-u ‘ignorisano’: Najavljene krivične prijave protiv Konakovića i Lagumdžije
Foto: Tuzlanski.ba

Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića uputio je pismo organima i državama članicama Ujedinjenih nacija povodom najavljene rezolucije o Srebrenici koju je predložio ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, saznaje Srna iz diplomatskih izvora.

Stalna misija BiH pri UN je, kako tvrdi Srna, "ignorisala pismo koje je prethodno poslala Željka Cvijanović povodom rezolucije o Srebrenici i nije ga proslijedila organima UN i misijama država članica, za razliku od pisma Bećirovića koje je uredno proslijeđeno".

Ako se ove informacije ispostave kao tačne i ukoliko i pismo Željke Cvijanović ne bude u najhitnijem roku proslijeđeno na zadate adrese, iz njenog Kabineta rečeno je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije.

Srna podsjeća da je ministar Konaković prethodno rekao da MIP šalje u proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH.

"Znajući za moguće manipulacije, Kabinet Želje Cvojanović poslao je pismo i direktno organima UN i misijama država članica", piše Srna.

"Međutim, to ne znači da će diskriminacija, zloupotrebe, neustavno i nezakonito djelovanje MIP-a i Stalne misije BiH pri UN proći bez posljednjica", poručili su iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.