Inzko o presudi Karadžiću: Poštovanje za žrtve i porodice žrtava, istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti
Foto: Tuzlanski.ba

Poštovanje za žrtve i porodice žrtava, istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon prvostepene presude Radovanu Karadžiću, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je da je danas Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) donio prvostepenu presudu u predmetu protiv Radovana Karadžića, osudivši ga za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata i izrekavši mu kaznu od 40 godina zatvora.

"Čak i nakon više od dvije decenije, brutalnost ovih zločina i dalje šokira ljudsku svijest i vrijeđa pojam ljudskog digniteta", navodi se u saopćenju visokog predstavnika.

Inzko je ponovo potvrdio svoju punu podršku radu i ciljevima MKSJ, koji su Ujedinjeni narodi osnovali 1993. godine kao odgovor na masovna zvjerstva koja su počinjena u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Nema pomirenja bez istine i pravde. Nema ozdravljenja ako se žrtvama i svjedocima ne dopusti da iskažu užase koje su vidjeli i iskusili", rekao je visoki predstavnik.

Podsjetio je na riječi bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsackera: "Ne postoji krivica ili nevinost cijelog naroda. Krivica, kao i nevinost, nije kolektivna nego lična."

"I stoga se točkovi pravde moraju okretati. Demokratska društva su složna u pogledu ove suštinske stvari. Imajući to na umu, ova presuda nam treba pomoći i dati nam snage da pogledamo istini u oči i da osnažimo kulturu sjećanja. Bez istine i sjećanja, ne može biti trajnog pomirenja."

Visoki predstavnik također je pozvao sve vlasti u BiH, u skladu s njihovom obavezom da surađuju s MKSJ, da se uzdrže od politiziranja i iskrivljavanja važnosti donesene presude. Dvadeset godina nakon rata, političari treba da gledaju ka naprijed i da budu fokusirani na evroatlansku budućnost BiH.

"Oni koji su svjesno odlučili da veličaju ratne zločince i da relativiziraju zlo, isključili su sebe iz osnovnih vrijednosti čovječanstva. Time su se diskvalificirali iz civiliziranog svijeta i moraju snositi posljedice toga, a posljedica je izolacija od ostatka civiliziranog svijeta", rekao je visoki predstavnik Inzko.

"Nakon ove presude i podsjećanja na najmračnija vremena u Bosni i Hercegovini, treba da radimo na tome da osiguramo pobjedu istine, slobode i pomirenja. Dugujemo to žrtvama i njihovim bližnjima. Dugujemo to Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. Naposljetku, dugujemo to budućnosti i omladini ove lijepe zemlje", zaključio je visoki predstavnik Inzko. (Tuzlanski.ba)