"Projekt razvoja prvih bosanskohercegovačkih dronova značajno je napredovao i sada se nalazi u fazi testiranja i provedbe naprednih tehnologija", kažu iz Centra za napredne tehnologije iz Sarajeva.

Inovacije iz BiH: Dronovi će nadzirati usjeve, prevenirati požare, vršiti dostavu...
Foto: Centar za napredne tehnologije Sarajevo

Od fotoaparata do jednog od najvažnijih uređaja današnjeg vremena. Tom rečenicom mogu se opisati dronovi o kojima danas slušamo. Nažalost, rat u Ukrajini apsolutno ih je gurnuo u prvi plan, a njihova općedruštvena korist rijetko se spominje jer su ratna razaranja u prvom planu, piše Večernji list BiH.

Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva, pod vodstvom Ensara Mulaosmanovića, radi na razvoju prvih bh. dronova koji imaju potencijal za širu društvenu korist. Projekat je trenutno u fazi testiranja i integracije naprednih senzora, s naglaskom na autonomne navigacijske sisteme.

Ideja za razvoj dronova u BiH proizašla je iz želje da se iskoriste lokalni resursi i talenti, umjesto uvoza. Tim se fokusira na specifične potrebe tržišta i koristi jedinstvene geografske i klimatske karakteristike BiH za razvoj dronova. Trenutno se radi na pet različitih modela, koji će se koristiti u poljoprivredi, nadzoru šumskih područja, logistici i infrastrukturnim inspekcijama.

Bh. dronovi će se istaknuti po prilagodljivosti različitim terenskim uslovima, uz smanjenje troškova održavanja i naglasak na autonomnoj navigaciji. Cilj je omogućiti širem spektru korisnika pristup ovoj tehnologiji, čime se želi unaprijediti učinkovitost u raznim industrijama i povećati sigurnost.

Domaći stručnjaci naglašavaju važnost jačanja lokalnih kapaciteta i zadržavanja talenta u zemlji. Oni smatraju da BiH ima ljudski potencijal za rad na složenim tehnološkim projektima i žele da BiH postane tehnološki hub u regionu. Kroz razvoj dronova, cilj im je ostvariti općedruštveni pomak, pokazujući da dronovi mogu biti korisni i izvan ratne svrhe.