Foto: Tuzlanski.ba

U Sarajevu već drugi dan traju protesti građana za donošenje zakona o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva za bebe koje su za to pravo uskraćene još od februara ove godine.

frenkie-protesti2

Podršku protestima koji se održavaju ispred zgrade Parlamenta u Sarajevu odlučili su pružiti brojni građani, aktivisti, članovi i članice različitih nevladinih organizacija, prolaznici, a tu su i građani iz nekoliko bh. gradova.

Među njima je i tuzlanski reper Frenkie, koji je u Sarajevo došao nekoliko sati ranije uoči putovanja na koncert u Kölnu, kako bi se pridružio Sarajlijama ispred Parlamenta.

Brutalno se krše osnovna ljudska prava!

Frenkie za Radiosarajevo.ba ističe kako je direktno pogođen nedonošenjem zakona o JMBG iz razloga što je i sam nedavno postao otac.

''Pogodila me je vijest o bebi (Belmina Ibrišević, op. a.) koja nije mogla da ide na liječenje izvan zemlje iz razloga što nema matični broj... zapitao sam se šta bih ja uradio kad bi se i moje dijete našlo u toj situaciji'', kaže Frenkie.

On ističe da je, kao i većina bh. građana jako ljut i izrevoltiran postojećom situacijom, te iz tog razloga apsolutno podržava ove proteste.

''Ljudska prava se brutalno krše, ne znam da sam igdje u svijetu vidio da se političari ovako bezobrazno odnose prema građanima. Nevjerovatno je koliko im vremena treba da usvoje jedan zakon koji je formalan. Iz tog razloga vjerujem kako svi trebaju doći kod Parlamenta danas, iskazati svoje nezadovoljstvo i bunt, te podržati majke ove djece'', poručio je Frenkie.

frenkie1

Ovo je okidač koji je pokrenuo ljude

Na upit o tome vjeruje li kako građanska inicijativa zaista ima moć da mijenja postojeće stanje u državi, Frenkie odgovara kako se u Bosni već dugo vremena 'kuha' i da je samo bio potreban jedan okidač koji će pokrenuti sve.

''Mislim da je ovo to. Niko ko pročita vijest o toj bebi ne može ostati ravnodušan. Kada su u pitanju problemi penzionera ili studentata, preko toga se lakše prelazi, ali ovdje je u pitanju beba, novorođenče, dijete... mislim da svako ko je roditelj ne može ostati ravnodušan na to. Možda je ovo taj okidač koji će ljude pokrenuti i u kojem će oni shvatiti da ovako ne može više'', kaže Frenkie.

Ista stvar je, kaže, i sa zakonom Sejdić-Finci, gdje su političari apsolutno nesposobni da donesu jedan obični zakon. Frenkie se pita kako se nešto radikalnije nije desilo dosad, kao npr. da neko 'upadne' u Parlament s bombom ili mitraljezom.

''Kad sam neku noć čitao vijest o toj bebi i gledao svoje dijete, ja sam poludio... da se to desilo mom djetetu, krenuo bih redom ubijati. Znam da sam radikalan, ali ljutnja koja se u meni probudila, u tom je trenutku bila na takvom nivou i mislim da se većina građana osjeća slično'', zaključio je Frenkie u razgovoru za Radiosarajevo.ba.