HDZ BiH nakon izjava reisa: Želimo mir i suživot, ne prebrojavanje
Foto: Tuzlanski.ba

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) izrazila je žaljenje zbog izjava reisa Kavazovića u kojima spominje ovu političku stranku u kontekstu kakvom je, kako navode, izašao danas u javnost.

"Nazivati poruke HDZ-a BiH 'discipliniranjem' je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju", stoji u priopćenju ove stranke.

Dalje se ističe kako je HDZ BIH "demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu". Isto tako, kazali su kako kao politička stranka shvaćaju islam kao religiju mira i suživota.

"Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš suradnik i sugovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu", kažu iz HDZ-a.

Smatraju kako je to temelj razumijevanja da bi uopće mogli zajednički kreirati društvene i političke procese.

"Stoga, još jednom želimo istaknuti našu intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna i jednakopravna naroda gdje je legitimno predstavljanje ugrađeno u cjelokupan politički sustav. Od takvih poruka i pozivanja na Ustav BiH nećemo odustati. To je naša odgovornost", naglašavaju iz ove stranke.

Na kraju su poručili kako prebrojavanje koje se, kako kažu, intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH, ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje.

"Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo", zaključeno je u priopćenju HDZ-a BiH.