HDZ BiH: Do jeseni moramo mijenjati izborno zakonodavstvo
Foto: Tuzlanski.ba

HDZ BiH, nakon danas održanog sastanka lidera s izvršnom direktoricom za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, ponovno ističe svoju neupitnu opredijeljenost za ubrzanje EU puta Bosne i Hercegovine i ispunjavanje EU agende.

"Temeljem kontinuiranih napora za ubrzanje evropskog puta Bosne i Hercegovine te uspješno i koordinirano provođenje reformskih procesa u cilju dugoročne stabilizacije unutarnjih odnosa i postizanja vanjskopolitičkih prioriteta, HDZ BiH poziva političke aktere u Bosni i Hercegovini na potpunu posvećenost provođenju 14 ključnih prioriteta u što skorijem roku", sapćili su iz te stranke.

U svjetlu nadolazećeg, petog, sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, HDZ BiH apelira na provođenje svih potrebnih procesa kako bi BiH ostvarila snažan zamah na svom integracijskom putu.

"Pozdravljamo inicijativu predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto za isticanje zastave Evropske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH, a koja će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara 13. jula 2023. godine", naglasili su.

HDZ BiH nadalje apelira da se, bez odlaganja, žurno usvoje Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i Zakon o sprječavanju sukoba interesa na Vijeću ministara BiH i upute u parlamentarnu proceduru te da se bez odlaganja usvoji Zakon o Visokom sudbenom i tužilačkom vijeću BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"HDZ BiH poziva već uspostavljene radne skupine, proistekle iz vlasti uspostavljene nakon Općih izbora održanih u oktobru 2022. godine, na žuran rad po pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i pitanju Ustavnog suda BiH, naglašavajući pri tome kako se pitanje Izbornog zakona mora dovršiti do jeseni 2023. godine a kako bi se u potpunosti osigurala ustavna prava sva tri konstitutivna naroda te otklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije prema svim drugim građanima u BiH, pogotovo u Predsjedništvu BiH gdje je, umjesto hrvatskog, već četvrti put izabran još jedan bošnjački član Predsjedništva", stoji u saopćenju.

HDZ BiH smatra kako nema opravdanja za izbjegavanje dogovora, što se, kako navode, može odraziti na rad svih institucija u BiH u budućnosti.

Istovremeno, HDZ BiH poziva na daljnji rad na funkcionalnosti Federacije BiH, stabilizaciju prilika i provođenje ustanovljenih dogovora koalicijskih partnera, primarno finaliziranje imenovanja suca u Ustavni sud iz Federacije BiH, što bi, kako ističu, omogućilo jačanje potrebnog povjerenja.