Foto: Tuzlanski.ba

Povodom Nove hidžretske godine Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Tuzla, organizirala je u amfiteatru Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina predavanje o hidžri sa hafizom Husejnom ef. Čajlakovićem.

Prije samoga predavanja imam džemata Kulturno-obrazovnoga centra Tušanj-Slatina hafiz Saudin ef. Gobeljić poselamio je sve prisutne i kazao da mu je želja da poruke koje će ljudi dobiti od hafiza Čajlakovića primjenjujemo u našoj svakodnevnici i prenosimo drugima.

Enisa Žunić predsjednica tuzlanske BZK „Preporod“ naglasila je da priprema i realizacija ovakvih predavanja spada u plan rada tuzlanskoga „Preporoda“.

Hafiz Čajlaković u svome uvodu kazao je da svaki vjernik iz hidžre može izvući nekoliko poruka.

- Prva poruka hidžre jeste da čovjek ne treba ništa napamet da radi. Mora se za sve pripremiti. Sve što čovjek treba u životu da uradi prije toga se mora dobro pripremiti. Priprema terena je od posebne važnosti u životu. Što bolja priprema to bolji rezultat – istakao je hafiz Čajlaković.

ca_3On dodaje da u životu čovjek ne treba da se nikome sveti.

- Nemojte se svetiti. Allah će sve poravnati. Allah zna ko i šta radi. Ravna se pravda i na dunjaluku. Stalno budite svjesni da je Kur'an lijek. Kada se nađete u teškoj situaciji učite sure. Treba dati sve od sebe da bismo postigli neki uspjeh ili rezultat u životu. Na nama je da uradimo ono što možemo, a Allah će uraditi ono što čovjek ne može – kazao je hafiz Čajlaković.

Na kraju svoga predavanja o hidžri hafiz Čajlaković naglasio je da su džamije naš orjentir i mjesto okupljanja.

- Zapamtite nekoliko stvari. Najbolji musliman je onaj koji ne škodi nikome, dok je najbolji vjernik onaj koji ima fino ponašanje. Najbolji muhadžir je onaj koji se sklonio od svega onoga što je Allah zabranio, dok je najbolji mudžahid onaj pojedinac koji se bori sa svojim nefsom radi Allaha – zaključio je hafiz Čajlaković.

Pored predavanja hafiz Čajlaković je sa učačem ilahija Sinanudinom Smrikom proučio nekoliko ilahija. (Dž.Ribić/miztuzla.com/Foto:E.Mehmedović)