Foto: Tuzlanski.ba

Sanel Redžić gitarista evropskih i svjetskih razmjera, svoju koncertnu turneju poslije SAD, Kine, Meksika, Njemačke, Bugarske i Srbije, nastavio je u svom rodnom gradu – Tuzli.

Koncert Sanela Redžića u organizaciji Association “akustikUm”, JU ”Međunarodna galerija portreta” Tuzla i Grada Tuzla održan je večeras u prepunoj Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Redžić je ljubiteljima klasične gitare izveo kompozicije svjetskih poznatih i priznatih kompozitora među kojima su se našle i melodije njegovog prijatelja iz Španije Jose Marie Gallardo del Reye.

Na bogatom repertoaru bile su i kompozicije Williama Waldena jednog od dražih kompozitora Sanela Redžića kao i melodije Augustina Barriosa Mangorea, te Johanna Sebastiana Bacha. Gost koncerta bio je klarinetista Emir Radišević sa kojim se Redžić tuzlanskoj publici predstavio sonatom.

Bosanskohercegovački gitarista Sanel Redžić je u svojoj karijeri svirao preko 1.000 solo koncerata u više od 30 zemalja svijeta.

Sanel gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju “Franz Liszt” u Weimaru, gdje je studirao kod Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena. U toku studija imao je priliku pohađati i masterklase kod mnogih profesora gitare kao što su Costas Cotsiolis, William Kanengiser, Judicael Perroy, Aniello Desiderio, Denis Azabagić, Dejan Ivanović, Petr Saidl, Jorgos Panetsos, Thomas Offerman, Jozef Zsapka, Darko Petrinjak i mnogi drugi.

Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, “Forum Gitarre Wien”, Markneukirchen, Changsha u Kini, “Anna Amalia” Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, “Andres Segovia” Velbert, Kutna Hora, “Guitarmania” u Lisabonu ili “Guitar Art Festival” u Beogradu, stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad.

U međuvremenu je i sam postao član žirija, na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase. Sanel trenutno živi i radi u njemačkom gradu Weimaru.

(Foto: T. Dahić / Tuzlanski.ba)