Foto: Tuzlanski.ba

Danas su Banovići dobili svoj mural inkluzije. Na vanjskom zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji djeluje u zgradi OŠ Banovići, nastalo je malo umjetničko djelo kojim je poslana poruka „Inkluzija za sve“. 

Autor murala je poznati bh. reper i grafiti umjetnik Adnan Hamidović Frenkie, a u nastajanju murala pomogli su mu korisnici CRIP-a i učenici likovne sekcije iz OŠ Banovići.

„Djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom imaju pravo da pohađaju redovnu školu i da budu uključena u društvene procese, kao i sva druga djeca. Ali predrasude su u našem društvu često jače nego fizičke barijere. Mnogi smatraju da su djeca s poteškoćama bolesna ili manje sposobna i da im škola ne treba. Ovakav pristup je pogrešan, jer ne uvažava potencijale svakog pojedinog djeteta.  Svaka osoba (dijete), bila ona sa invaliditetom ili ne, posjeduje određene potencijale i vještine, te ima pravo da ih unaprijedi i ispolji. Djeci s poteškoćama nije mjesto među četiri zida, gdje će rasti daleko od pogleda drugih. Mjesto im je među svima, u redovnim školama, na sportskim igralištima, u javnom prostoru. To je temelj inkluzije. Zato ovaj mural poručuje Inkluzija za sve, jer ništa ne može zamijeniti inkluziju“, izjavio  je Frenkie.

Oslikavanje murala je organizirano povodom Međunarodnog dana djeteta, u sklopu projekta “Inclusive4all /Inkluzija za sve - Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BIH” koji od 2018. godine u Tuzlanskom kantonu provodi organizacija Save the Children, a finansira italijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS).

„Ovo je jedan dio kampanje kojom želimo ojačati svijest javnosti o značaju obrazovanja za sve. Mural sa svojom porukom pomoći će u širenju ideje da inkluzija nema alternativu, da svako dijete treba imati pristup redovnom školovanju. Glavni cilj projekta je podrška lokalnim vlastima u sprovođenju inkluzije u obrazovanju, kako bi se što veći broj djece s poteškoćama i/ili invaliditetom u Tuzlanskom kantonu uključio u redovno školovanje“, izjavio je Mirco Gigliotti, voditelj projekta.   

Cilj događaja je da se kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru skrene pažnja na pojam inkluzije i činjenicu da svako dijete ima pravo na redovno školovanje i pristup servisima podrške. Stoga je za mjesto za mural odabrana upravo OŠ Banovići, obzirom da ova škola kroz svoju uspješnu praksu pokazuje da je inkluzija moguća i društveno opravdana.

„U ovih godinu dana kako djeluje Centar za razvoj inkluzivnih praksi u naš rad smo uključili brojne sudionike – zdravstveni i socijalni sektor, školske i predškolske ustanove. Roditelji i korisnici su jako zadovoljni uslugama koje pruža centar, gdje svako dijete kojem to treba može dobiti stručnu, besplatnu podršku“, istaknuo je Mersudin Šehić, koordinator CRIP-a Banovići.  

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom i njihovi roditelji i dalje se suočavaju s brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje. Iako se sistemski proces inkluzije djece s poteškoćama u Bosni i Hercegovini provodi od 2012. godine, situacija na terenu je neujednačena. Po procjenama, u Tuzlanskom kantonu živi oko 7500 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom koja su u različitoj mjeri i na različite načine uključena u procese školovanja. Po posljednjim zvaničnim podacima iz 2008. godine, tek tristotinjak ih je pohađalo redovnu nastavu. 

U sklopu projekta "Inkluzija za sve" formirani su centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima i Gradačcu, koji djeluju po savremenim principima inkluzije te pružaju podršku djeci s poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama, stručnjacima/kinjama i cjelokupnim zajednicama. Osim Banovića i Gradačca, centri putem svojih mobilnih timova pružaju besplatne usluge i na područjima općina Kladanj, Živinice i Srebrenik.    

Pohađanjem redovne nastave i korištenjem rehabilitacijskih servisa u centrima za razvoj inkluzivnih praksi postiže se proces inkluzije djece s poteškoćama i/ili invaliditetom. Ona postaju prihvaćena u široj zajednici, dobijaju adekvatnu naobrazbu, a uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu prevazići poteškoće i unaprijediti kvalitet života. (Tuzlanski.ba)