Forto: Kupovinom dva rendgen aparata oštetili budžet za preko 100.000 KM
Foto: Tuzlanski.ba

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, obratio se danas javnosti putem svog Facebook profila.

On je odlučio da saopšti svim građanima ovog kantona šta je Vlada KS zatekla u JU Dom zdravlja KS. Forto je rekao da je ova ustanova u novembru prošle godine, u jeku drugog talasa pandemije koronavirusa, nabavila dva rendgen aparata za pojedinačnu cijenu od 150.000 KM.

"Zatekli smo dva rendgen aparata u JU Dom zdravlja KS, koji su nabavljeni tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bilo tendera, nego je pozvana samo jedna firma i sa tom firmom je u roku od dva dana zaključen ugovor.", rekao je Forto.

Poručio da bi moglo biti razumljivo da su se ovi aparati nabavljali po hitnoj proceduri, jer je u tom trenutku drugi talas pandemije pogodio cijelu državu, sistem je bio prenapregnut. Kako navodi   ta dva kupljena rendgen aparata su ostala skoro pa i neiskorištena. Jedan aparat je u upotrebu stavljen tek dva mjeseca nakon njegove kupovine, dok drugi rendgen aparat još uvijek stoji neotpakovan i neiskorišten u jednoj od prostorija nekog od Doma zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Premijer KS-a je rekao da su se ovih dana raspitali i saznali, da je jedan Dom zdravlja van Kantona Sarajevo, rendgene skoro identičnih tehničkih specifikacija i karakteristika, platio za 60.000 KM manje, dakle 90.000 KM po komadu.

Forto je naglasio da je, sa tim u vezi, JU Dom zdravlja KS oštetio budžet ovog kantona za preko 100.000 KM.

"Podnio sam krivičnu prijavu protiv nadležnih i zahtjevam od Tužilaštva da uradi svoj dio posla.", poručio je Forto.