Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli sa Fakultetom za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani i BIT centrom Tuzla organizira IX međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2023, koji se održava na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, 12. i 13. juna 2023. godine.

INTSIKT je međunarodni simpozij s dugom tradicijom na kojem industrija, akademska zajednica i državne institucije razmjenjuju znanja i iskustva u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Ove godine na Simpoziju učestvuje preko 80 predstavnika akademske zajednice, industrije i državnih institucija.

Pozdravne govore održali su prof. dr. Matej Zajc sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Ljubljani, te prof. dr. Nermin Suljanović i prof. dr. Aljo Mujčić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli. Simpozij je zvanično proglasila otvorenim dekanesa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, prof. dr. Nerdina Mehinović.

Tema ovogodišnjeg Simpozija je ˝Kako digitalizacija mijenja društvo˝.

Kontinuirani razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija donosi zamah u sve aspekte privrede, obrazovanja i svakodnevnog života. Proces digitalizacije ubrzano mijenja društvo. Digitalne tehnologije, kao što su IoT, velike količine podataka i AI imaju ogroman uticaj u različitim domenima našeg svakodnevnog života: zdravstvu, obrazovanju, energetici, poljoprivredi itd. InTsikt 2023 stavlja fokus na sve aspekte digitalizacije i njen uticaj na društvo.

Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli trenutno uspješno implementira Erasmus+ projekat VIRAL koji kao osnovni cilj ima primjenu digitalizacije u poljoprivredi. Danas ova tema postaje ključna i InTsikt 2023 joj posvećuje veliku pažnju.