Fajon: Suspendiranje bezviznog režima bio bi korak unatrag
Foto: Tuzlanski.ba

Mnogo je različitih pokušaja da se zatvore granice imigrantima ili azilantima.

TanjaFajonU tom kontekstu, mehanizam privremene suspenzije bezviznog režima prihvatio je i Evropski parlament, što je loše, izjavila je u intervjuu za novi broj magazina Novo vrijeme poslanica u Evropskom parlamentu iz Slovenije i izvjestiteljica za viznu liberalizaciju Tanja Fajon.

- Cijeli mehanizam, čije je usvajanje pitanje kompromisa, po mom mišljenju, loš je zbog toga što Evropski parlament više nema pravo odlučivati o veoma osjetljivim pitanjima kao što je vizna politika. Usvajanje ovakvog mehanizma presedan je koji smo učinili i time smo faktički odustali od prava koje imamo kao najviše zakonodavno tijelo - kazala je Fajon.

Dodala je da ovaj mehanizam može biti posebno štetan za zapadni Balkan, čije bi zemlje prve mogle biti na njegovom udaru.

- Nadam se da se to neće desiti i da će se ispuniti obećanje o aktiviranju ovog mehanizma samo u vandrednim situacijama - rekla je Fajon.

Dalje je navela da taj mehanizam nije kreiran samo za zemlje zapadnog Balkana već za sve zemlje koje su u bezviznom režimu, ili koje će možda u njega doći.

Mehanizam je usvojen u Evropskom parlamentu i treba da bude objavljen u Službenom listu Evropske unije.

- Mislim da Vijeće ministara unutrašnjih poslova o tome treba da donese i formalnu odluku. Bojim se da je ovo korak unatrag i zbog toga sam više puta rekla da je usvajanje ovog mehanizma i njegova primjena više nego tehničko pitanje - navela je Fajon.

Upitana je kakvno je stanje na terenu kad je riječ o broju azilanata iz Bosne i Hercegovine, kazala je da je trenutno stanje loše.

- U posljednje vrijeme bilježi se veliki porast azilanata iz BiH, gotovo 50 posto veći nego prije. Taj broj nije toliko velik ukoliko se usporedi sa brojem azilanata koji dolaze iz Afrike ili arapskog svijeta. U svakom slučaju dovoljno je velik da zabrinjava pojedine članice EU - zaključila je Fajon. (Fena)