Eutanazija - Drugo ime za ubistvo (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

Stručnjaci, ambasadori, vjerske zajednice i građani u BiH, protiv prijedloga Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

cukice-nirinaNakon što su se Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarska komora javno oglasili protiv izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH koji podrazumjeva eutanaziju i zdravih pasa ukoliko se nakon 15 dana od dolaska u sklonište ne udome, reagovali su i biolozi sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli i Udruženje biologa Tuzlanskog kantona koji kažu da je Prijedlog izmjena Zakona ''neodrađen, neprovediv i stručno neutemeljen.''

''U Bosni i Hercegovini ne postoje stočna groblja, deponije ili spalionice, tako ćemo za posljedicu imati izvor potencijalnih zaraza, opasnih za druge životinje, ali i za samog čovjeka. Sterilizacija i kastracija životinja najefikasnija su mjera. Eutanazija je dozvoljena samo u specifičnim slučajevima", kažu ovi stručnjaci.

Talijanski ambasador u BiH istaknuo je da su „rigorozne mjere skandalozan korak unazad", te da eutanazija nije praksa, nego posljednja mjera u njihovim zemljama, gdje se eutanaziraju samo bolesne i agresivne životinje, dok one zdrave mogu boraviti u skloništu do udomljavanja.

Islamska zajednica i Katolička crkva protiv ubijanja

„Životinje su živa bića koje je Allah dž.š. stvorio i kojima se mora pokloniti dužna pažnja. Njihovi vlasnici se moraju brinuti o uslovima njihovog života, a ako nemaju vlasnika, onda to treba činiti država. Allah dž.š. u Kur'anu Časnom kaže: „Sve životinje koje po zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete svjetovi su poput vas – u Knjizi mi nismo ništa izostavili i sakupiće se poslije pred Gospodarom svojim." EL-En'am, 38. ajet

Božiji poslanik Muhamed a.s. je zabranio mučenje životinja na bilo koji način, dok se pohvalno izrazio prema onima koji pomažu životinjama. Jedne prilike Muhamed a.s. je ashabima spomenuo slučaj čovjeka koji je jednog toplog dana naišao na psa koji je bio žedan, a nalazio se blizu bunara sa vodom. Ovaj čovjek je zahvatio vode u svojoj obući i napojio žednog psa. Potom je Muhamed a.s. rekao: „Bog je bio zadovoljan ovakvim njegovim postupkom i oprostio mu grijehe." (Buhari)

"Imajući u vidu citirane Kur'anske riječi, kao i izjavu Božijeg poslanika Muhameda a.s., jasno je da Islam preporučuje postupanje prema životinjama na najhumaniji način, kao i rješavanje pitanje pasa lutalica na najodgovorniji način, kako i dolikuje čovjeku kao Božijem namjesniku na Zemlji" rekao je Predsjednik Medžlisa IZ-e Tuzla Hasan-ef. Spahić, prof.

Iz Katoličke crkve poručuju: ''Patocentrični pristup životu, koji priznaje da svako živo stvorenje osjetljivo na bol ima pravo i na poseban "moralni status", čovjeka, kao moralno odgovornu osobu, postavlja u odnos prema svemu živomu na našemu planetu te ga, kao jedinoga koji može preuzeti odgovornost za svoje čine, obvezuje na humano postupanje sa životinjama.'Čovjeku je, kako biblijska antropologija još na prvim stranicama Pisma pokazuje, povjerena briga za sve stvoreno, uljučujući prirodu i živa stvorenja''.

''Katolička etika u svakom slučaju osuđuje, ne samo u ovome slučaju nego općenito, nepravedne pravne norme i javne regulativne principe koji su u suprotnosti s poštivanjem dostojanstva životinja, a onda posljedično i s obzirom na pse lutalice. I daje podršku onima koji, u skladu sa svojom savješću i suosjećajem s tim Božjim stvorenjima.'', rekao je Fra Franjo Ninić, Franjevački samostan Tuzla.

Kontaktirali smo i Srpsku pravoslavnu crkvu ali, na žalost, zbog odsustva i obaveza vladike zvornicko- tuzlanskog nismo mogli dobiti komentar.

{igallery id="2901" cid="422" pid="1" type="classic" children="1" showmenu="1" tags="" limit="20"}

Lokalne zajednice nisu odradile posao zaštite životinja

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je stupio na snagu u aprilu 2009. godine obavezuje lokalne zajednice na formiranje i izgradnju skloništa za pse lutalice, formiranje higijenskih servisa i obezbjeđenje sredstva za finansiranje istih. Skloništa za napuštene životinje su morala biti izgrađena u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i Pravilnika o osnivanju i izgradnji skloništa napuštenih životinja BiH do maja mjeseca 2010. godine.

Niti jedna opština u BiH nema sklonište koje je osnovano i funkcioniše u skladu sa navedenim zakonskim i podzakonskim aktima. Da bi se Zakon u potpunosti sproveo potrebno je da se u rješavanje ovog problema uključe Ured za veterinarstvo BiH i veterinarske inspekcije, koje do sada nisu kažnjavale opštine zbog neispunjavanja zakonskih obaveza; nadležna tužilaštva koja moraju pokrenuti krivične postupke protiv onih koji su pronevjerili ogromna budžetska sredstva preko koncentracionih logora za napuštene životinje, građani prijavljivanjem neodgovornih vlasnika pasa, ali i policija koju na to obavezuju važeći krivični zakoni u BiH. Da se sav taj budžetski novac usmjerio na implementaciju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, problem populacije napuštenih životinja bio bi riješen na zakonski i human način.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH se zadržavaju sve postojeće zakonske odredbe, ali se kao mjera uvodi eutanazija zdravih napuštenih životinja, koja je pet puta skuplja od realizacije gradnje skloništa, kastracija/sterilizacija i veterinarske obrade. Ovakva mjera se bavi samo posljedicom, ali ne i uzrokom samog problema.

Eutanazija je samo drugo ime za masovna ubijanja koja čekaju lutalice. Na kraju krajeva, kuda misle sa svim tim leševima? Imaju li rjesenje nakon ubijanja, gdje odlagati tijela?

Protiv eutanazije zdravih životinja je i ogroman broj građana koji svoj glas protiv daju potpisujući ankete koje podržavaju sterilizaciju i kastraciju kao jedini pravi i ispravan način u borbi s ovim problemom.

Na kraju se otvara niz pitanja:

Hoće li se delegati Doma naroda oglušiti na mišljenje struke, reakcije ambasadora, stav vjerskih zajednica, te brojnih građana i ljubitelja životinja?

Koliko je još zakona i izmjena donošeno ovako proizvoljno, bez prethodnih konsultacija sa strukom?

Da li je upravo ta površnost razlog zbog kojeg se zakoni ne mogu implementirati?

"Pažnju i odgovornost treba preusmjeriti i tražiti kod onih koji jesu odgovorni, psi su ovdje kolateralna šteta, uzrok problema je uvijek bio i ostao čovjek", stoji u saopštenju Udruženje za zaštitu životinja „Nirina" Tuzla.