Estetske operacije u BiH: Silikoni za punoljetstvo!
Foto: Tuzlanski.ba

Broj operativnih estetskih intervencija u BiH raste, tako da se u toj oblasti ekonomska kriza malo osjeti, a na uljepšavanje na ovaj način dolaze u bh. klinike i osobe sa drugih kontinenata

silikoncine

Takođe, sve mlađe osobe odlučju se da "legnu pod nož" zbog ljepote, pa se dešava da tako djevojke za punoljetsvo požele kao poklon silikone u grudima.

Ljekari upozoravaju da fizički nedostaci, u većoj ili manjoj mjeri, utiču na samopuzdanje osobe koja se podvrgava intervenciji, tako da otklanjanje tog nedostatka doprinosi poboljšanju raspoloženja i podizanju samopouzdanja.

Stevo Martić, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije, navodi da su trendovi što se tiče korektivnih zahvata uglavnom ostali isti, te mlađe osobe najviše traže korekciju usana i dojki, dok u zrelijoj dobi pacijenti žele otkloniti znakove starenja, kao što su zatezanje stomaka, botoks, korekcije kapaka i slično, a djeci se najčešće rade operacije ušiju.

"Za operacije ispod 18 godina mora biti saglasnost roditelja, a takve operacije radimo isključivo iz zdravstvenih razloga. Mada, dolaze nam i pacijentkinje koje žele korekciju grudi, ali ipak sačekamo punoljetstvo pa tek onda radimo korekcije", istakao je Martić.

Darko Jović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije iz Banjaluke, potvrdio je da se pacijenti na operacije više odlučuju zbog svojih fizičkih nedostataka, a rijetko po uzoru na nekog.

Prema njegovim riječima, ekonomska kriza se osjeća, ali se popravlja u odnosu na prošlu godinu, te pacijenti koji nisu zadovoljni svojim tijelom pronalaze način da plate nimalo jeftine zahvate. Međutim, u odnosu na inostranstvo, cijene su mnogo povoljnije, a usluge su jednako kvalitetne.

"Iz tog razloga nam se javlja mnogo ljudi iz različitih država, pa čak i sa drugih kontinenata", rekao je Jović.

On dodaje da je poželjno da se pacijenti prije operacije posavjetuju s psihologom, međutim na našim prostorima još vladaju predrasude, te se rijetko odlučuju na to. Ukoliko se kod pacijenta primijeti bilo kakava sumnju da se ne radi samo o fizičkom nedostatku ili ukoliko zahtjevi nisu opravdani ili su pretjerani, u tim slučajevima traži se mišljenje drugog doktora ili psihologa.

"Ako imaju kompleks, to za sobom povlači niz psihičkih problema, koji utiču na sampouzdanje osobe", objašnjava Jović.

Imao je slučaj kada pacijentkinja koja je uradila korekciju grudi nije mogla da prihvati sebe, te su joj morali izvaditi implantate.

U takvom slučaju, navodi Jović, neohodan je odlazak kod psihologa, kao i kad se radi o drastičnim promjenama, kao što je promjena pola, za koje je kaže, imao zahtjeve, ali pošto to ne radi, pacijente je preporučivao drugim doktorima.

Muškarci se, u odnosu na žene, operacijama podvrgavajuju u nešto manjem broju, a intervencije kod muškog pola odnose se na presađivanje kose, isisavanje masnih naslaga, kao i operacije na licu.

Prema njegovim riječima, u praksi postoje i neobični zahtjevi, ali kako objašnjava, iskusan hirurg po pravilu takve stvari ne radi i pokušava osobu odgovoriti od takvih intervencija.

Dijana Đurić, psiholog, savjetuje pacijente da se prije estetskih hiruških intervencija posavjetuju s psihologom.

Ona navodi da je razgovor s psihologom bitan jer bi se na takva način utvrdilo da li je ta osoba zaista nezadovoljna samo svojim fizičkim izgledom ili postoji neki dublji problem koji bi se mogao riješiti.

Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne i plastične hirurgije u Sarajevu, ističe da ukoliko pacijent ima neki estetski nedostatak koji mu pravi psihološki problem odnosno pacijenta vodi ka izolaciji i povlačenju u sebe, to je dovoljan razlog za estetsku operaciju, a u najvećem broju slučajeva ti razlozi budu i opravdani. Ukoliko se pregledom zaključi da je razlog ipak neobjektivan, onda se pacijent savjetuje da mu estetski zahvat neće donijeti poboljšanje.

"Što se starosne grupe tiče, najmlađi pacijenti su djeca u dobi od šest godina i više koja imaju klempave uši i koja doživljavaju neugodnosti od strane svojih vršnjaka, koji u toj dobi mogu biti veoma neprijatni. Takva djeca se znaju povlačiti u sebe, sve dok ne urade estetski zahvat, nakon kojeg se uključuju u društvo, a dokazano je i da postaju bolji đaci", kaže Aginčić.

On ističe da su estetski zahvati najvećim procentom ipak dostupni i onima sa srednje dubokim džepom, a jeftiniji su od istih takvih tretmana u susjednim zemljama.

Cijene estetskih zahvata u Banjaluci

Povećanje grudi...................... 4.000 KM

Liposukcija (po regiji) ....................2.500 KM

Operacija nosa ......... ...............2.300 - 2.800 KM

Korekcija kapaka.................... 1.100 KM

Operacija ušiju........................ 1.000 KM

Povećanje usana .....................400 - 800 KM (Nezavisne)