Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na društvenoj mreži X i podijelio fotografije nastale u jednoj općinskoj zgradi u Bosni i Hercegovini.

Emir Suljagić objavio fotografije: Plakati Ratka Mladića postavljeni u jednoj općini u BiH
Foto: Emir Suljagić (X.com) | Zabilježio prizor

Kako se nezvanično saznaje u Općini u Novom Sarajevu na zidu su postavljene dvije velike fotografije presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića

Ratko Mladić je ratni zločinac i bivši komandant i general snaga vojske RS u periodu 1992. do 1995. godine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepenom presudom 24. novembra 2017. osudio ga je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, počinjenih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. 

Iako su presuđeni, ratnim zločincima u Bosni i Hercegovini se daje i dalje previše na značaju pa tako u obliku grafita, murala ili slika im "odaju počast". 

Emir Suljagić direktor Memorijalnog centra u Srebrenici podijelio je fotografije kojima je svjedočio u Javnoj instituciji. 

"Odeš kao građanin, da uzmeš uvjerenje o državljanstvu i dočeka te ovo u opštini. Javna institucija. Ali zato mene saslušavaju zbog 'raspirivanja mržnje'", napisao je Suljagić. 

Nedavno je veliku ogorčenost javnosti izazvao i nastavni plan RS u kojem se donosi odluka da će djeca učiti o ratnim zločincima kao o herojima. 

Vezani članak Bursać o nastavnom planu i programu u RS-u: O Ratku Mladiću i drugim zločincima kao o 'herojima'

Da li će se ratni zločinci prestati veličati i predstavljati herojima pitanje je velikog broja građana.