Foto: Tuzlanski.ba

Jutros se u krugu Tvornice transportnih uređaja Tuzla odvijala drama u kojoj su nekadašnjeg predsjednika sindikata Mehmeda Terzića službenici MUP-a TK spriječili u namjeri da noć provede na vrhu zgrade ove tvornice.

Naime, Mehmed Terzić i još nekoliko njegovih kolega jutros u 10 sati okupili su se ispred glavnog ulaza u nekadašnji TTU-a gdje danas posluje nova fima "TTU energetik" kako bi još jednom ukazali na probleme sa kojima se susreću radnici ovog nekadašnjeg privrednog giganta koji je otišao u stečaj 2015. godine.

Kako je kazao u izjavi za medije Mehmed Terzić jedan dio radnika je zaposlen u novoosnovanoj firmi "TTU energetik" dok postoji još uvijek dio ranika koji i danas potražuju svoja prava.

"Odlaskom u stečaj zahvaljujući ovoj kriminalnoj vlasti koja je otela fabriku, 247 radnika je poslato na biro. Od tog broja 58 ranika danas ponovo radi. To su uglavnom sve rođaci iz Banovića, Kalesije, sve su to familijarna zapošljavanja. Ostalim radnicima nije još uvijek ništa riješeno. Vi znate da sam već jednom bio pokušao da se bacim, ali zahvaljujući ranicima to nisam učinio, jer su me molili da to ne uradim. Uradio sam to jer vidim da niko neće da dođe i pomogne ovim radnicima, a svi su borci bili. Ne mogu više da gledam ovu patnju i šta sve rade ovi kriminalci u vlasti" - kazo je Terzić koji je nakon izjave za medije otišao i popeo se na zgradu gdje je planirao provesti noć ali u tom pokušaju su ga spriječili službenici MUP-a TK.

Uz povike "Fadile lopove, daj mi moje pare" Mehmed Terzić požarnim stepenicama popeo se na vrh zgrade Uprave TTU-a, međutim ubrzo je uslijedila i reakcija policije koji su se popeli za njim i odgovorili ga od njegove namjere.

"Eto vidjeli ste šta se radi. Genocid se vrši nad radnicima TTU-a, lično na meni. Nikoga nisam ugrozio, popeo sam se na objekat koji nije privatizovan i prodat da naćam tu dok mi ne budu isplaćene pare i uvezan staž. Eto i to su mi zabranili, kažu ide prekršajna prijava zbog ugrožavanja sebe i drugih jer sam se popeo gore. Ko to ima pravo da upravlja mojim životom. Nema veze otići će oni, a ja ću ponovo da dođem i popnem se" - kaže Mehmed Terzić koji ima potraživanja u iznosu od 5.600 KM od čega mu je kako tvrdi isplaćeno tek 40 posto. (Tuzlanski.ba)