Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas Nacrt zakona o socijalnim uslugama u FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o socijalnim uslugama u FBiH
Foto: Fena | Dom naroda

Zakonom je predviđeno da se svim pravnim ili fizičkim licima uključenim u osiguranje i pružanje socijalnih usluga zabrani bilo koji oblik ili akt prisile prema korisnicima socijalnih usluga, osim u slučajevima i na način utvrđen posebnim propisima kojima su ta pitanja regulisana.

Pored ostalog, također se svim pravnim ili fizičkim licima uključenim u osiguranje i pružanje socijalnih usluga zabranjuje fizički, psihički, emocionalni, seksualni ili bilo koji drugi oblik zlostavljanja korisnika socijalnih usluga, njihovo iskorištavanje, zloupotreba povjerenja ili moći.

Zabranjeno je i zanemarivanje adekvatnog zadovoljavanja njihovih egzistencijalnih potreba, kao i svako drugo djelovanje koje može ugroziti život ili narušiti zdravlje korisnika socijalnih usluga, uključujući i zanemarivanje njihovih fizičkih, psihosocijalnih, duhovnih ili razvojnih potreba.

Korisnici socijalnih usluga su djeca i odrasla lica u stanju socijalne potrebe, koji su državljani BiH s prebivalištem na teritoriju Federacije, kao i strani državljani koji socijalne usluge, utvrđene odredbama ovoga zakona, koriste u skladu s važećim propisima u BiH, međunarodnim ugovorima i konvencijama.