Dječijim kolegijom gradonačelnika Tuzle obilježen Svjetski dan djeteta
Foto: Tuzlanski.ba

Dječijim kolegijem gradonačelnika pod nazivom "Djeca preuzimaju“, koji je održan danas u kabinetu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, simbolično je obilježen Svjetski dan djeteta.

Ovaj događaj, čiji su organizatori Grad Tuzla i organizacija za djecu i mlade "Osmijeh za osmijeh" organiziran je u okviru UNICEF-ove kampanje "Djeca preuzimaju“, a osmišljen je na način da Kolegij gradonačelnika Tuzle vode djeca, koja su govorila o unapređenju kvaliteta njihovog života na području ovog grada.

Dječijem kolegiju prisustvao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima, koji je izrazio zadovoljstvo što je organizirana jedna ovakva aktivnost za najmlađe.

"Lijepo je saslušati djecu, da čujemo koji su njihovi problemi bez starijih kao posrednika. Zato je ovaj projekt i  susret koristan i ne moramo čekati Svjetski dan djeteta da se ponovo sretnemo", kazao je Imamović.

Na današnjem Kolegiju gradonačelnika, 12 učenika osnovnih škola s područja osam tuzlanskih naselja imalo je ulogu šefova službi Gradske uprave, a ulogu gradonačelnika Tuzle dobio je Armin Bešlagić, učenik 9. razreda Osvonvne škole Kreka.

"Osnovni cilj nam je da ostvarimo komunikaciju sa starijima, da dobijemo prostore za igru, da se srede brojni tereni u Tuzli, koji su opasni za djecu. Tereni su inače puni stakla, na terenima umjesto djece skuplja se starija populacija koja tjera djecu, zbog čega djeca imaju problem, nemaju prostora za igru", izjavio je petnaestogodišnji Bešlagić.

Nakon iznesenih zaključaka na Dječijem kolegiju, gradonačelnik Imamović je poručio da će se obratiti pažnja ne samo na fizičko održavanje dječijih igrališta, nego i na održavanje igrališta u pogledu sadržaja i omogućavanja djeci da ih koriste na način da tamo ne vlada zakon jačega.

Predsjednica Organizacije za djecu i mlade "Osmijeh za osmijeh" Asja Dizdarević podsjetila je da se danas obilježava 28 godina od usvajanja UN-ove konvencije o pravima djeteta, što je jedan od povoda organiziranja današnjeg događaja.