Foto: Tuzlanski.ba

Ova dvadesettrogodišnjakinja, inače državna prvakinja u dizanju tegova, skokovima u vodu se ne bavi profesionalno, a na skok sa Starog mosta ponukala ju je strast za ekstremnim sportovima

dajana-dangubic1

Skočiti sa Starog mosta je nevjerovatan osjećaj, neopisiv, i svako ko voli adrenalin i ekstremni sport treba se početi baviti skokovima - kaže u razgovoru za Agenciju Fena hrabra dvadesettrogodišnja Konjičanka Dajana Dangubić, koja je jedna od rijetkih pripadnica ljepšeg spola koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru.

Dajana je na ovogodišnjim 447. skokovima s mostarskog simbola, Starog mosta, skočila u revijalnom dijelu, i ovo joj je drugi skok. Prvi put je sa Starog mosta skočila prošle godine.

-Kada izroniš iz vode neopisiv je osjećaj, osjećaj da si živ, a da si uradio nešto tako ogromno i da si sam sebi pokazao da si sposoban. Posebno zbog toga što sam žensko. Za muškarce je lakše, jer se smatraju jačim, hrabrijim, ali činjenica da sam žensko, popela sam se na takvu visinu i učinila ogromnu stvar, izaziva osjećaj sreće - kaže Dajana u razgovoru za Agenciju Fena.

Naglašava da želi na ovaj način da pokaže da žene u BiH imaju snage i hrabrosti, iako u našoj zemlji, nažalost, još, kaže ona, mnogi smatraju da je ženi mjesto u kući.

Ova dvadesettrogodišnjakinja, inače državna prvakinja u dizanju tegova, skokovima u vodu se ne bavi profesionalno, a na skok sa Starog mosta ponukala ju je strast za ekstremnim sportovima.

-Skokovi u vodu su počeli uz mog starijeg brata Danka koji je također skakač sa Starog mosta i profesionalno se bavi skokovima duži niz godina. Skače od svoje 15. godine. Išli smo često na Neretvu i kad smo se spuštali čamcima, skakali smo sa stijena i on me naučio prvi skok. Tako sam naučila skakati - prisjeća se Dajana.

Želja za skokom sa Starog mosta, dodaje, javila se prošle godine, kada je i prvi put iskusila taj osjećaj i dokazala da je u stanju skočiti s takve visine. Ove godine se prijavila za skok, pojašnjava, zbog reklame JMGB koju je ispisala na svojim leđima.

Dodaje da je bila na protestima za JMBG te je željela na neki način da skrene pažnju javnosti na ovaj problem.

dajana-dangubiiiic

Dajana kaže da je prošle godine prilikom skoka bila puno sigurnija u sebe, dok je ove godine, zbog porodične tragedije i gubitka oca, smršala 10 kg i imala je osjećaj straha.

-Mama je poginula u ratu, a živjeli smo s ocem koji je bio naša velika podrška i čitav život nam je pokazivao kako trebamo da se borimo kroz život. Bio nam je ogromna podrška, ali smo ga izgubili nakon teške bolesti, tako da sam ostala sama s bratom - ispričala je.

Dajana je završila Poljoprivredni fakultet u Mostaru, trenutno je nezaposlena i želja joj je da nađe posao u BiH. Ističe, međutim, da će, ukoliko se to ne desi, otići u inozemstvo gdje će potražiti neko zaposlenje.

Osim Dajane Dangubić bilo je još odvažnih djevojaka, većinom Mostarki, koje su skakale sa Starog mosta.

skok1most

Mirsad Deda Pašić, veteran skokova sa Starog mosta, a danas član žirija koji ocjenjuje skakače prilikom skokova sa Starog mosta, kaže da je prema njegovoj evidenciji još sedam žena skakalo sa Starog mosta, a neke od njih danas nisu među živima.

Ovaj poznati Mostarac napisao je i knjigu 'Mostarski Ikari', u kojoj piše o skokovima a tu se nalaze i imena većine skakača i skakačica sa Starog i ostalih mostarskih mostova.

-Prva žena koja je skočila je Seka Vasković. Sa Starog mosta skakale su i Zijada Humo, Sabina Kazazić, Paula Popovac, Višnja Taslaman, Ramiza Bucman i Hafiza zvana Hafa, čije prezime nisam mogao saznati ali znam da je rođena 1945. godine u Krajini i bila je ratno siroče kada je došla u Mostar - kaže Deda u razgovoru za Agenciju Fena.

dajana-skok2

Dodaje da je, osim ovih žena, bilo i nekoliko strankinja koje su skočile sa Starog mosta.

-Skok za žene sa Starog mosta je jako opasan. Ipak visina je velika i to su učinile samo one hrabre - pojašnjava Deda, koji je, prisjećajući se svog prvog skoka, kazao "da taj dan nikada ne može zaboraviti".

-Ja sam najmlađi skakač i bio sam najhrabriji od moje generacije. Bilo je to 28. augusta 1955. godine. Imao sam devet godina, osam mjeseci i 28 dana - kaže Deda.

Dodaje da je skakao više od 40 godina, te da ima više od 10.000 skokova s mostarskih mostova i s dvije kule koje se naslanjaju na Stari most. Prvo mjesto je osvojio 17 puta, tri puta bio drugi i dva puta treći.

Sa Starog mosta skaču se dvije osnovne discipline i to na noge i glavu. Najpoznatiji stil skoka na glavu je "lasta", zatim "prevoj" i "avion", a na noge se skače "polulet", "let", "ćupica" i najelegantniji stil "štanga".

Lorens Listo pobjednik je 447. skokova sa Starog mosta u Mostaru u disciplini "lasta", što je njegova sedma pobjeda u ovoj disciplini.

Osim Liste, u disciplini "lasta", drugo mjesto je osvojio Mustafa Šarić, dok je trećeplasirani bio Marijan Milanović. U disciplini skokova na noge - let, titula prvaka pripala je Kenanu Jugi. Drugoplasirani u disciplini "let" je Igor Kazić, a treće mjesto osvojio je Ermin Sarić. (Fena)