Čović odgovorio reisu: BiH je moja domovina i učinit ću sve da bude uspješna
Foto: Tuzlanski.ba

Dragan Čović, lider HDZ-a održao je danas press konferenciju nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj je između ostalog, započela priprema za organiziranje XIV. Sabora HDZ-a BiH, te se raspravljalo o uspostavi vlasti na svim razinama u BiH.

Rasvjetljivanje blokada

“Dobili smo predsjednicu Federacije BiH i dva potpredsjednika, formirano je Vijeće ministara BiH krajem prvog mjeseca, a sada ćemo se posvetiti županijskim prostorima, jer to nismo završili kao HDZ”, naveo je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je i da je neprihvatljivo bilo kakvo zadiranje u izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona.

“Naš stav je da imamo Ustav Federacije BiH i Izborni zakon da se dotiče izbora u F BiH. Iz onog što je visoki predstvanik do sada uradio, mislim da je do sada dostatan okvir i dalje je neprihvatljivo bilo kakvo zadiranje u izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona”, rekao je dodajući da mu se čini da postoji jasan okvir u kojem se može implementirati izborni rezultat u vremenu u 30 dana.

Mišljenja je da je dobro da se rasvijetli element blokada, jer, kako je rekao, često se to stavlja HDZ-u.

“Ja sam uvijek govorio da nije točno i to ćemo vidjeti kroz implementaciju izvršne vlasti. Bez obzira što to radila neka institucija koja pomaže iz vana, a djeluje u BiH, s njima razgovaramo intenzivno. Mislim da će Bradara ovaj tjedan pokrenuti proceduru razgovora sa potencijalnim predstavnikom vlada i da dodijelimo resore“, kazao je Čović.

S obzirom da je izabran na čelo HNS-a, novinare je zanimalo, da li će se kandidovati i za predsjednika HDZ-a.

“Što se tiče predsjedništva HDZ-a, svakako ćemo morati imati prijedlog o jednoj osobi, a došlo je vrijeme da osvježimo sve i izvršnu i zakonodavnu i generalno političku HDZ“, naveo je Čović.

Pravna država

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović gostovao je u emisiji “Sasvim iskreno” na MTV Igman te je, između ostalog, govorio i državi BiH i “branjenju državnih institucija”, ali i zemlje u slučaju da “institucije padnu”.

Čović je upitan da prokomentariše izjave reisa.

“Nema se tu šta dodati, nas stav je jasan – treba nam mir i treba nam pravna država”, rekao je.

Na kraju je kazao da je BiH njegova domovina i da će učiniti sve da bude uspješna i funkcionalna.

“Moramo krenuti naprijed i dati šansu BiH. Biću za sebe osoban i za stranku, to je moja domovina i učinit ćemo sve da bude uspješna i funkcionalna. Svi koji su ostali u tragu promišljanja iz prošlosti, nek se valjaju u tom blatu bez nas”, zaključio je Čović. (N1)