Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je kaznila nekoliko stranaka zbog zloupotrebe javnih sredstava za promociju političkih subjekata, zlouptrebe djece u izborne svrhe i govora mržnje.

CIK BiH izrekao kazne SDP-u i SNSD-u: Nikšić rad Vlade predstavio kao uspjeh stranke, Dodik vrijeđao
Foto: Arhiva | Jedan od sastanaka koalicije

SDP je sankcionisan sa 10.000 KM zbog toga što je njihov lider, Nermin Nikšić, koji je ujedno i aktuelni premijer FBiH, na svojoj Facebook stranici objavio da je Vlada FBiH donijela uredbu o neporezivanju radnika, pritom koristeći logo SDP-a.

Vezani članak CIK BiH upozorio kandidate i pristalice: Svaki govor mržnje bit će najstrože sankcionisan

"Vladinu aktivnost prikazao je kao uspjeh SDP-a, čime je zloupotrijebio funkciju premijera u svrhu promocije političke stranke kojoj pripada", stoji u odluci CIK-a.

Vezani članak Zbog govora mržnje: Kandidat za načelnika Kalinovika dobio jednu od najvećih novčanih kazni CIK-a

SNSD je kažnjen dvaput, iz dva različita razloga.

Prva kazna od 5.000 KM izrečena je zbog govora mržnje, dok je kandidat Ljubo Ninković kažnjen sa 7.000 KM.

Prema odluci, Milorad Dodik i Ljubo Ninković su na predizbornom skupu u Banjaluci koristili homofobičan i seksistički jezik, uvredljiv za LGBT zajednicu, obraćajući se jednoj političkoj stranci i gradskim vlastima Banjaluke.

Druga kazna od 8.000 KM izrečena je SNSD-u zbog korištenja djece u predizborne svrhe, jer su fotografije učenika objavili na Facebooku.

Također, Stranka za pravdu i red kažnjena je sa 3.000 KM zbog zloupotrebe djece u predizbornoj kampanji, kada se Nebojša Vukanović fotografisao s djecom i maloljetnicima ispred stranačkog štanda, a potom objavio te slike na društvenim mrežama. Vukanović je kažnjen dodatno sa 3.000 KM.