Domaća radinost Taris koja se nalazi u centru Tuzle krije pravo blago bosanske tradicije. Ručno izrađeni odjevni predmeti, narodne nošnje i nakit plijene pažnju prolaznika, a radovi 75-godišnje Tuzlanke Ismete Gegić svoj put su pronašli do domova širom svijeta.

Ogrlice, naušnice, narukvice, heklane i pletene kape, šalovi, jakne, torbe, dječije igračke te narodne nošnje svih konfesija mogu se pronaći u tuzlanskoj prodavnici Taris vlasnice Ismete Gegić.

Ova 75-godišnjakinja već dugi niz godina bavi se ručnim radom, a kako je kazala za Tuzlanski.ba, pletenje i heklanje spadaju u izuzetno zahtjevne tehnike.

Za jednu pletenu jaknu potrebno je izdvojiti i do 20 dana aktivnog rada, dok ova vrijedna Tuzlanka za nastanak jedne ogrlice izdvoji i do četiri sata.

Kada su u pitanju cijene, Gegić ističe da su pristupačne za bh. tržište. Turisti su, navodi ona, posebno zainteresirani za narodne nošnje koje su zastupljene na našim prostorima.

Osim izrade tradicionalnih odjevnih predmeta, Gegić se također bavi i njihovim prepravkama.

Svi koji žele zaviriti u oazu unikatnih predmeta, Taris mogu posjetiti u Turalibegovoj ulici na broju 3, u neposrednoj blizini Gradskog parka u centru Tuzle. ( A.K. | Tuzlanski.ba)