BiH: Objaviti imena pedofila i seksualnih napasnika!
Foto: Tuzlanski.ba

Sjedinjene Američke Države su davno uvele javne liste osuđenih seksualnih napasnika kojima se ograničava kretanje i zaposlenje te im se naređuje da se redovno javljaju socijalnim radnicima.

pedofilijaaa

Detaljan opis

U Bosni i Hercegovini takvo nešto ne postoji, iako se nerijetko događa da već osuđeni seksualni manijaci i pedofili ponavljaju krivična djela.

U registarskoj bazi seksualnih prijestupnika američkog ministarstva pravde (NSOPW) nalaze se njihova imena i prezimena, datumi rođenja te detaljni fizički opisi.

Iako je javnost u našoj zemlji šokirana posljednjim slučajevima zlostavljanja djece, BiH nema sličnu bazu podataka, pa su građani sve glasniji da se i kod nas trebaju objaviti imena pedofila i seksualnih napasnika.

Ranije istražujući, došli smo do frapantnih saznanja da se nekoliko osuđenih silovatelja i pedofila slobodno kreće regionom, nakon što su deportirani iz SAD-a.

Radi se o osobama koje su, sudeći prema njihovim imenima, s ovih prostora, a riječ je o Amiru Pajazetoviću, Miralemu Kahrimanoviću i Jasminu Jonozoviću.

Prema američkim podacima, peterostruki prijestupnik Amir Pajazetović (41) krio se pod imenima Amirmehmeo Pajazetović i Amir Mehmed Pajazetović. Tereti se za pet seksualnih napada, a sa 29 godina nožem je napao maloljetnu djevojčicu. Uhapsila ga je policija Ajove.

Jasmin Jonozović rođen je 7. juna 1977. godine, a zbog seksualnog delikta ga je uhapsila policija Čarlstona u država Misuri.

- Osuđen je da je 2001. godine seksualno napastvovao 14-godišnjakinju. Visok je 176 centimetara, ima plave oči i smeđu kosu - stoji u ovoj bazi.

Krivična djela

Miralem Kahrimanović rođen je 15. jula 1985. godine. Koristio je lažno ime, i to Maks Kahrimanović (Max). Uhapsila ga je policija Ajove. I on je napao 14-godišnju djevojčicu.

Podsjećamo, prema Krivičnom zakonu FBiH, najviša kazna za djela seksualnog nasilja nad djecom iznosi deset godina, a u RS 15 godina zatvora.

Srbija usvojila Marijin zakon

Skupština Srbije nedavno je usvojila Marijin zakon, kojim se pooštravaju kazne protiv pedofila i silovatelja. Zakon o posebnim mjerama za sprečavanje krivičnih djela protiv spolne slobode prema maloljetnicima u javnosti je poznat kao Marijin zakon, prema djevojčici Mariji iz Novog Sada, koja je silovana i ubijena prije tri godine.

Ovaj zakon, između ostalog, predviđa da krivično djelo pedofilije nikada ne zastarijeva.

Slučajevi pedofilije u BiH

Samir Skelić (46), invalid iz Dervente, uhapšen je 2011. godine s najvećom zapljenom pornografskog materijala u BiH!

Skelić je još u Derventi, s tim da Tužilaštvo u Doboju ni nakon dvije godine od hapšenja nije podiglo optužnicu.

Banjalučanin Anđelko Đokić, godinu pred penziju, uhapšen je nakon što je korisnik Centra za socijalni rad prijavio da je žrtva pedofilije. Đokić je osuđen na šest godina zatvora, a njegovo krivično djelo preinačeno je u "seksualno uznemiravanje zloupotrebom službenog položaja".

Avaz / Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample