Proteklih dana Bosnu i Hercegovinu zahvatio je toplotni val uz temperature koje se kreću do 41 stepen Celzijusa, a meteorolozi su najavili kada možemo očekivati osvježenje.

Bh. meteorolozi najavljuju: Evo kada možemo očekivati osvježenje i kraj toplotnog vala
Foto: Ilustracija

"Ruku na srce, ovo što smo imali je bilo malo previše. Opravdano je da se mnogi bune, ali poradimo da se prilagodimo datim okolnostima pa će nam svima biti bolje. Lakše, srećom, ćemo disati kroz naredni period, a pogotovo oko 24. jula kada padaju temperature zraka na primjerene vrijednosti za ovaj mjesec. U augustu nas po svim prilikama ponovo čekaju nove vrućine", poručio je Nedim Sladić, najpoznatiji bh meteorolog. 

Osvježenje je najavljeno i na stranici BH Meteo. Iako je i danas vruće i sparno, temperature u nastavku ove sedmice su u postepenom padu.

"Nešto osjetnije osvježenje počinje da se nazire naredne sedmice, u periodu oko 24. jula kada bi svježiji vazduh "probio" i do Hercegovine, a u Bosni dodatno oborio temperature na ugodnije ljetne'', napisali su. 

No, uz pad temperatura zraka, očekuje nas i nestabilno vrijeme.

''Uz izmjenu sunca i oblaka, lokalno treba računati na pojavu kiše i pljuskova sa grmljavinom. Češće prema kraju ove i tokom naredne sedmice. Sve u svemu, uskoro ćemo, barem nakratko 'prodisati'", naveli su iz BH Meteo.