Sarajevska gradonačelnica, Benjamina Karić, uputila je oštru poruku gradonačelniku Banjaluke, Drašku Stanivukoviću, naglasivši da su bosanski vladari poput Kulina bana i kralja Tvrtka I Kotromanića neizostavan dio bosanske historije.

Benjamina Karić Draška Stanivukovića nazvala 'srednjoškolcem': "Tvrtko i Kulin su bosanski vladari"
Foto: Arhiva | Susret Karić i Stanivukovića iz 2021. godine u Banja Luci

U svom odgovoru, Karić je istakla da će pokušaji reinterpretacije historijskih činjenica, koje dolaze od, kako je nazvala, "banjalučkog srednjoškolca", biti opovrgnuti historijskim arhivima, dokumentima i naučnim istraživanjima.

U srijedu je svečano otkriven spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, srednjovjekovnom bosanskom vladaru, koji sada dominira novouređenom kružnom raskrsnicom u blizini tvrđave Kastel u Banjaluci. Tom prilikom Stanivuković je kazao kako na ovaj način "Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj dajemo srpski karakter, jer je riječ o srpkom vladaru, koji je krunisan u Mileševi po obredu Nemanjića i koji nosi titularno ime Stefan (Stjepan)".

"I Kulin i Tvrtko su bosanski vladari, banovi i kraljevi. Milenij cijeli zemljice, zemlje, banovine, kraljevine, vilajeta, republike, države Bosne i Hercegovine. Znaju to svi. Zna i srednjoškolac, zna i šef mu Mile. Znaju i mentori u SANU koji Dobricinom strategijom laži i mijenjanjem nepobitnih historijskih činjenica žele pripremiti teren da bi prisvojili ono što im nikada pripadalo nije. Kad se magla politikantskih spinova i lazi raziđe ostat će samo spomenici velikim bosanskim vladarima u našoj šeher Banjaluci", poručila je Karić, koja se "zahvalila" Stanivukoviću jer "svojim djelima baštini hiljadugodišnju bosansku državnost".