"Infinity International grupi” ugašeni su svi računi u bankama, kao posljedica stavljanja na “crnu listu” Kancelarije za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Američkog ministarstva finansija, otkriva portal Capital.

Banke ugasile sve račune Infinity International grupi
Foto: N1 BiH | Predstavnici Infinity International Group

Gašenjem računa u bankama ova grupacija je tačno mjesec dana nakon uvođena sankcija, onemogućeno je legalno poslovanje, piše Capital.

Bez većine računa je ostala i kompanija “Prointer ITSS” koja je na dan uvođenja sankcija 18. juna ove godine, imala 30 računa, a od jučer, kada im je ugašeno još šest računa, ih ima samo 12.

Kompaniji “Kaldera” ostala su samo tri računa od 17 koliko ih je imala, nakon što su im banke juče ugasile još pet računa.

Isto se desilo i firmi “K-2 Audio Company” preko koje je “Alternativna televizija” pokušala da izbjegne sankcije i koja je imala sedam, a sada ima samo tri aktivna računa.

Druga medijska kuća u sankcionisanoj grupi je “Una World” koja sada ima samo dva računa, a imala ih je sedam.

Bez računa je ostala i “Infinity Media” kojoj su ugašena jedina dva računa.

Prema podacima Centralne banke BiH, banke su ugasile brojne račune i kompaniji “Sirius 2010”, koja ih je imala 13, a sada joj ih je ostalo samo pet.

Podsjećamo, OFAC je saopštio da su ove firme sankcionisane jer su bile dio mreže koja obezbjeđuje izvore prihoda za predsjednika RS Milorada Dodika, i njegovu porodicu. 

Uz njih su sankcionisani i vlasnik “Infinity grupe” Đorđe Đurić, kao i Milenko Čičić, koji je uz “Prointer”, suvlasnik “Kaldere”.

Predstavnici „Infinity grupe“ prošle sedmice su na press konferenciji, kao i na okruglom stolu u Privrednoj komori Republike Srpske istakli da će im u jednom momentu svi računi biti ugašeni te da se tome neće protiviti. 

Oni su najavili stečaj ili likvidaciju tih firmi, povlačenje dosadašnjeg vlasnika, te osnivanje nove “Invictus Tehnology Group” sa fokusom na IT sektor. Najavili su povlačenje iz medija. Kazali su i da nemaju veze sa Igorom Dodikom.

Sličnu sudbinu nedavno su doživjeli i najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, kojima su banke nakon uvođenja sankcija, pogasile sve račune.

Vlasti su rješenje pronašle u izmjeni zakona kojim je omogućeno isplaćivanje plata na ruke sankcionisanim osobama, a kompanije u osnivanju novih pravnih lica.