Autoprodaja po parkinzima i trotoarima nije zakonski regulisana
Foto: Tuzlanski.ba

Često viđamo automobile izložene na prodaju, kako po cijeli dan zauzimaju parkinge.

auto prodajaNeovlašteni prodavci automobile postavljaju i na trotoarima, zelenim i drugim površinama, koje nisu predviđene niti za parkiranje, niti za prodaju. Međutim, to nije niti zabranjeno. Ova oblast godinama nije zakonski uređena.

Dok ovlaštene auto kuće plaćaju sve naknade, neregistrovani rade bez ikakve bojazni od sankcija. Neregistrovani autoprodavci prilikom uvoza, na granici plaćaju porez na dodanu vrijednost i to za iznos za koliko su i kupili, a ne za koliko su prodali automobile.

"U ovom slučaju, razlika ostaje neoporezovana. Također nije ograničen broj automobila kojih jedna osoba može da uveze, čime je naravno omogućen rad na crno", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirekto oporezivanje BIH.

Iz Službe za inspekcijske poslove Općine Tuzla kažu da je na sudu teško dokazati da se radi o masovnoj autoprodaji i pojedincima je dozvoljeno da prodaju vlastite automobile.

S obzirom na to da inspekcije zasada nemaju mehanizme za suzbijanje ulične autoprodaje, jedine kazne koje mogu dobiti su one za nepropisno parkiranje. Međutim, MUP TK ne vodi posebno evidenciju o nepropisnom parkiranju neregistrovanih autoprodavaca, nego su podaci objedinjenji, rekao je Ramiz Čerkezović, inspektor Odjela za koordiniranje i usmjeravanje MUP-a TK.

Ovlašteni autoprodavci su nekoliko puta zakazivali sastanke sa predstavnicima MUP-a, inspekcija i Uprave za indirektno oporezivanje kako bi riješili ovaj problem, ali sve je prošlo bez konkretnih zaključaka.

RTV TK / Tuzlanski.ba