Američki špijunski sistem s visine od 6000 m može vidjeti kakav mobitel držite! (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Sposoban je pratiti površinu veličine 3,8 km/2 i snimiti fotografije od 1,800 megapiksela, što je 225 puta osjetljivije od kamere na iPhoneu.

spijuniranje1

Zlokobna nadzorna kamera na nebu pruža američkoj vojsci sposobnost praćenja cijelog grada na način sličan Google Street Viewu u realnom vremenu, prenosi Jutarnji.hr.

ARGUS-IS sustav može biti postavljen na bespilotne letjelice, a sposoban je pratiti površinu veličine 3,8 četvorna kilometra i načiniti fotografije rezolucije 1,800 megapiksela, što je 225 puta osjetljivije od kamere na iPhoneu.

S visine od 6000 metara nadzorni sistem na tlu može uočiti predmet veličine 15 centimetara, a zapovjednicima omogućava praćenje ratišta u realnom vremenu.

ARGUS-IS (Autonomous Real-time Ground Ubiquitous Surveillance-Imaging System) je projekt agencije Pentagonove agencije Darpa vrijedan 18,5 miliona dolara.

Sistem se sastoji od 368 čipova u sklopu digitalne kamere koji stvaraju mozaičnu sliku visoke rezolucije koja se osvježava do 15 sličica svake sekunde.

Zbog nevjerovatne razine detalja, sistem može pratiti ljude s nekoliko hiljada metara visine, ali ne samo to, već može i vidjeti šta rade, ili primjerice, nose u rukama.

Također, sistem cijelo vrijeme snima i dnevno pohranjuje oko milion terabajta podataka, ekvivalent 5 hiljada sati video materijala visoke rezolucije.

Tuzlanski.ba