Pronađeni su i privremeno oduzeti novac, cigarete, duhan, mašine za rezanje duhana, mašine za punjenje cigareta i drugo u vrijednosti od 450.000 KM.

Akcija "Šljivice": SIPA oduzela robu vrijednu 450.000 KM, pretresi vršeni i u TK
Foto: SIPA | Hapšenje osumnjičenih

Na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Šamca, Bijeljine i Zvornika SIPA BiH provela je operativnu akciju kodnog naziva "Šljivice" te izvršila pretrese osoba, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija po naredbama Suda BiH.

"Jedna osumnjičena osoba je u bjekstvu, dok je 13 osumnjičenih osoba lišeno slobode tokom provođenja operativne akcije te su u svojstvu osumnjičenih, a po ovlaštenju tužioca, ispitani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, nakon čega se s osobama postupalo u skladu s uputama postupajućeg tužioca", saopšteno je iz SIPA-e.

Uhapšene osobe se sumnjiče da su počinile krivično djelo "Organizovani kriminal", u vezi s krivičnim djelima "Nedozvoljen promet akciznih proizvoda", "Nedozvoljeno skladištenje robe", "Nedopuštena trgovina" i "Pranje novca", propisanim Krivičnim zakonom BiH.

"Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem krivičnih djela za koja se sumnjiče osumnjičene osobe te u vezi s počinjenjem drugih krivičnih djela: 36.500 paklica cigareta, novac - oko 9.000 KM, tri putnička motorna vozila, oko 100 kilograma duvana u listu, oko 230 kilograma rezanog duvana, filteri prazni za punjenje cigareta - oko 59.000 komada, dvije mašine za rezanje duvana, dvije mašine za punjenje cigareta, pet ručnih mašina za punjenje cigareta, tri digitalne vage, 15 mobilnih telefona, 14 SIM kartica i jedan snimač videonadzora", saopšteno je.

Vrijednost privremeno oduzete robe i predmeta je oko 450.000 KM.

Akcija je provedena uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.