Koncertom klasične muzike u BKC-u Tuzla počeo prvi bh. Piano Fest "Tattile"
Foto: Tuzlanski.ba

Koncertom klasične muzike pijanistice Aide Muharemagić-Gavrilov u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, sinoć je počeo prvi bosansko-hercegovački Piano Fest pod nazivom “Tattile”.

Ovaj jedinstveni festival klasične muzike za cilj ima popularizaciju klasične muzike u Gradu Tuzla.

Klasična muzika je prilično zapostavljena jer se smatra nečim jako ozbiljnim i nečim što se svira kad su sahrane i žalosti. Mislim da su kurikulumi u muzičkim školama u BiH jako zastarjeli, a ja volim raditi na popularizaciji ovakve vrste muzike. Volim pričati sa publikom, volim da objašnjavam komade koje sviram i mislim da je ova ideja fantastična,” kazala je pijanistica Aida Muharemagić-Gavrilov i dodala kako se nada da će se sa tuzlanskom publikom družiti i u narednim godinama.

Pored nekoliko koncerata klasične muzike u programu festivala su i seminari, radionice, ali i masterclass radionice.

Shodno pomenutom, “Tattile” će upotpuniti predavači, odnosno svjetski priznati pijanisti, profesori i stručnjaci u svojim oblastima Aida Muharemagić-Gavrilov, Planinka Jurišić-Atić, Selma Porobić i Dragoljub Dragan Šobajić.

Cilj festivala je razmjena iskustava između učenika, nastavnika i roditelja kada su u pitanju učenje i vještine, a kako bi se zadržali mladi talenti u BiH. Nadam se da ćemo za vrijeme trajanja festivala svi nešto novo naučiti, ali i da ćemo se družiti”, kazala je Nermina Durmišević, koordinatorica Prvog bh. Piano festa.

Prvi bh. Piano Fest “Tattile” bit će završen u nedjelju koncertom učenika masterclass radionice Planinke Jurišić-Atić. (RTV Slon)