Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tamo niko ne mari za red i zakon: Snimci iz evropske ‘Sodome i Gomore’ zgrozili javnost

Preuzmite sliku

Snimci pijanih britanskih turista kako plešu i skaču po Mallorci postao je viralan i zabrinuo sve izazivajući pritom oštre kritike.

“Dijelovi Španije su u karantinu, starija populacija je zatvorena u domovima, svi nosimo maske na ulici, ali u Magalufu neodgovorni Britanci rade šta žele. To je sramota”, napisao je jedan Tviteraš dok Guardian dodaje da Španija zbog ovakvih snimaka i videa pijanih Britanaca u ljetovalištu Magaluf koji je nedavno uznemirio javnost strahuju da bi žrtva koju su podnijeli tokom zaključavanja mogla da bude uzaludna.

“Bez maski, skaču po automobilima, pijani su i piju po ulicama. Ovo je katastrofa. Gdje je policija, sramota”, ljuti su Španci.

Vlastima na Mallorci prijavljeno je najmanje 60 ilegalnih zabava, a zbog događanja u Magalufu i drugim ljetovalištima na Mallorci dolazilo je do sukoba između lokalnih mještana i turista. Organizatorima ovakvih zabava prijeti kazna od čak 600.000 eura.

Dešavanja u Španiji uznemirila su i ostale zemlje.

“Moramo da pokušamo da spriječimo infekcije, posebno u vrijeme godišnjih odmora. Ko kaže da automatski moramo da imamo drugi talas na jesen i u zimu. Zajedno kao društvo možemo to da spriječimo, kao što smo to učinili ranije”, rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravlja koji je osudio ponašanje mladih Nijemaca koji su se poput Britanaca provodili na Mallorci bez zaštitnih maski.

I dok turisti krše mjere, pravila u Kataloniji i Andaluziji, ali i na Balearskim otocima, među kojima su i Mallorca i Ibiza, prilično su jasna: obvezno je nošenje maski na otvorenom čak i u situacijama kada je socijalno distanciranje moguće. Jedini izuzetak su boravak na plaži i sportske aktivnosti.

Nošenje maski i fizički razmak postali su pravilo za većinu Španaca, koji su jednostavno zgroženi prizorima neodgovornih, mladih turista koji se opijaju i tumaraju ulicama u velikim grupama, a niko među njima ne nosi masku.

Užasnuti britanskim ležernim pristupom prema širenju zaraze, Španci strahuju da bi upravo ovako neodogovorno ponašanje moglo da donese drugi talas u njihovu zemlju koja je prvi nalet epidemije stavila pod kontrolu.

Strah od zaraze prati i strah od uticaja epidemije na turizam. Na Pirenejskom poluostvru raste još veći strah zbog dugotrajnih posljedica koje bi COVID-19 mogao da ima na ekonomiju.

Na Mallorci koja je jedno od omiljenih ljetovališta u Španiji, prošle godine bilo je 10 miliona turista. Turizam čini oko 11 posto španskog BDP-a, dok je u gradovima pored plaža i na ostrvima glavni izvor prihoda.

Strahujući da će ostati bez posla zbog mjera, radnici u turističkom sektoru na Balearima negodovali su zbog uvođenja obaveze nošenja maski prošle nedjelje. Šokirali su se kada su saznali da će njihoviu gosti morati da nose ovu zaštitu, a brojni turisti su otkazali aranžmane nakon ove odluke.

“Odabrali su destinaciju gdje pravila nisu tako stroga”, rekao je turistički radnik.

Španija je 21. juna otvorila granice i ponovo dopustila turistička putovanja, ali zasada nema značajnih dolazaka iz inostranstva U posljednje dvije nedjelje potvrđeno je 5, 400 novih slučajeva zaraze,a u subotu uvečer registrovano je više od 100 žarišta od kojih je najjače oko katalonskog grada Lleide.

U Španiji ima 303,033 slučaja korona virusa, a preminulo je 28,406 osoba. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje