Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predivan video: Balerina oboljela od Alzheimera sjeća se jedne stvari – koreografije na Labuđe jezero koju je izvodila u mladosti

Preuzmite sliku

Marta C. Gonzales bila je prima balerina u New Yorku, 1960-ih. Živjela je u Valenciji sve do prošle godine kada je preminula.

Jedan njezin video snimljen pred kraj života, proširio se nedavno internetom i oduševio, ali i rasplakao mnoge. Bolovala je od Alzheimerove bolesti, ali sjećala se jedne stvari jako dobro – koreografije na omiljenu kompoziciju koju je izvodila u mlađim danima.  U videu joj mladić daje slušalice i pušta kompoziciju “Labuđe jezero”, ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Kratko nakon što muzika krene, po Martinom izrazu lica vidi se da je prepoznaje. Iako je u invalidskim kolicima, to je nije spriječilo da barem rukama izvede dio koreografije. Nakon što je muzika završila, osoblje u domu koje je uz nju, počastilo je pljeskom, a Marta je rekla da je jako emotivna u vezi muzike i baleta.

Pogledajte video:

Video je objavila Asociación Musica para Despetar, Špansko udruženje koja uz pomoć muzike pokušava vratiti neke uspomene oboljelima od Alzheimera.

“Balerina će uvijek biti balerina. Slušanje kompozicije njezinog života probudilo je uzbuđenje i razne emocije”, napisalo je udruženje u opis videa koji je prokomentirala i koreografkinja i direktorica pozorišta, Arlene Phillips: “Video je slomio moje srce. Povratak sjećanja i tuga na njezinom licu su zaista dirljivi… Neprocjenjivo je to što muzika može vratiti takva sjećanja.”

Kako tvrde iz Alzheimer.org, terapija muzikom zaista pomaže ljudima koji imaju poteškoće s depresijom, anksioznošću, socijalnim životom, komunikacijom i pamćenjem. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje