Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Završen Simpozij WADA 2022 u Švicarskoj

Preuzmite sliku

Popularno

Amir Avdagić je u ime Bosne i Hercegovine učestvovao u radu WADA (Svjetska antidoping agencija) godišnjeg simpozija održanog u Lausannei, Švicarska, koji je okupio gotovo 600 delegata i više od 200 delegata putem online platforme, što ovaj simpozij čini najvećim antidoping događajem u svijetu.

 • Ovogodišnja tema bila je usmjerena na to kako bi antidopinška zajednica mogla unaprijediti antidoping kapacitete podižući ih na veću razinu.

  Ovaj 16. godišnji simpozij, koji je otkazan 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19, okupio je sportaše, međunarodne sportske federacije, predstavnike vlada država, nacionalne i regionalne antidoping organizacije, organizatore sportkih takmičenja i prvenstava, akreditirane laboratorije WADA-e, jedinice za upravljanjem biološkim pasošem sportiste, međunarodne medije i druge učesnike.

  Simpozij je započeo glavnim obraćanjem predsjednika WADA-e Witolda Bańke i izlaganjem direktora Oliviera Nigglija nakon čega su uslijedile 24 interaktivne sesije.

  Predsjednik WADA-e je izrazio zahvalnost što su se mogli ponovno okupiti i pohvaliti globalnu antidopinšku zajednicu za zajednički rad na održavanju antidopinškog sustava tijekom pandemije COVID-19, te je rekao:

  „Anti-doping je suradnja, solidarnost i partnerstvo. Uz predanost svake skupine i pojedinaca, antidopinška zajednica ostvaruje svoju misiju. Gledajući naprijed, imamo toliko uzbudljivih prilika i izazova s kojima se suočavamo. Kako dodatno uskladiti sustav u nesavršenom svijetu? Kako ćemo osigurati da svi unutar antidopinga budu odgovorni za svoja djela, baš kao i sportaši? Kako ćemo ići naprijed s inovacijama, obrazovanjem i istraživanjem kako bismo dodatno zaštitili čisti sport? “.

  „Možemo proširiti doseg i učinak antidopinških programa jačanjem izgradnje kapaciteta i razmjene znanja diljem svijeta. Možemo se međusobno angažirati i surađivati kako bismo povećali podršku, jedinstvo i razumijevanje. Možemo podići svijest i oblikovati jasnu poruku da je čisti sport jedini sport koji ćemo prihvatiti i slaviti. “I cijelo vrijeme moramo angažirati i osnažiti sportaše kako bi njihov antidopinški put bio lakši, kako bi bili dio procesa donošenja odluka i kako bi mogli graditi zdrave i održive karijere u sportu. Tako će inspirirati sljedeću generaciju sportaša da učine isto. G. Bańka podijelio je video u kojem je predstavio novu WADA-inu kampanju Play True usmjerenu na sportaše, koja slavi sportaše, a posebno porodicu, trenere i druge koji im prenose vrijednosti čistog sporta.

  U kampanju će se uključiti i Bosna i Hercegovina putem digitalnih medija, WADA-inih aktivnosti sportaša na velikim takmičenjima i na druge načine.“ Istakunto je da će prioritet biti inovacije, obrazovanje, angažman sportaša, suradnja, istraživanje i finansije. Odbor za sportaše WADA-e u održao je poludnevnu sesiju koja je okupila sportaše iz cijelog svijeta s ciljem uključivanja i razmjene informacija s njima te saslušanja njihovih stajališta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,