Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srebrenici obilježene četiri godine od smrti Hatidže Mehmedović

Preuzmite sliku

U organizaciji udruženja “Srebreničke majke” i Medžlisa IZ Srebrenica danas su u Srebrenici obilježene četiri godine od smrti majke Hatidže Mehmedović, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru obilježavanja članice udruženja i građani su obišli mezar Hatidže Mehmedović u selu Bektići (Sućeska).

“Rahmetli Hatidža je bila neumorni borac za istinu i pravdu. U genocidu joj je ubijeno sve. Do smrti se borila, imala je nevjerovatnu snagu. Zaista mnogo fali, i još uvijek se nismo oporavili od njenog odlaska. Ona je simbol svih majki, govorila je u njihovo ime. Ostaće zapamćena njena borba, njene riječi. Mnogo je majki otišlo, a da nisu dočekale pravdu”, kaže Fadila Efendić, predsjednica udruženja “Srebreničke majke“.

Nakon obilaska mezara Hatidže Mehmedovići proučen je tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

  • Hatidža Mehmedović je bila predsjednica udruženja “Srebreničke majke”, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za žrtve genocida.

    U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni su joj sinovi Almir (18) i Azmir (21), suprug Abdulah (44), dva brata i mnogobrojna rodbina.

    U Srebrenicu se vratila 2003. godine. Umrla je 22. jula 2018. godine, a ukopana je u groblju u mjestu Bektići (Sućeska).

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje