Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U krugu GIKL-a u Lukavcu bioremedijacijom prečišćeno 690 tona zemljišta

Preuzmite sliku

Završetak projekta sanacije onečišćenog zemljišta na mjestu starih proizvodnih pogona u lukavačkoj kompaniji GIKIL, ”Remedijacija industrijske zone fabrike koksa – pogon Fenola Lukavac” obilježen je danas prijemom za učesnike.

Riječ je o prvom projektu ovakve vrste koje se provodi u BiH.

Projekt bioremedijacije zemljišta finansiran je iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Centra za razvoj i međunarodnu saradnju iz Slovenije, na osnovu sporazuma o saradnji potpisanog između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline TK i kompanije GIKIL.

Nosilac projekta „Remedijacije industrijske zone fabrike Koksa – Pogon fenola“ Lukavac bilo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

U okviru projekta je u krugu fabrike GIKIL urađena bioremedijacija pomoću posebnih mikroorganizama uz pomoć kojih je prečišćeno oko 690 tona zemljišta.

Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoline Zvjezdan Karadžin je istakao da Tuzlanski kanton ima puno recidiva prošlosti.

-Mi sad pokušavamo da saniramo ono što je bilo onečišćeno u vijeku koji se nije puno bavio zaštitom okoliša, a to je 20. vijek- kazao je Karadžin.

Zahvalio se Centru za međunarodno sudjelovanje i razvoj iz Ljubljane sa kojima je razgovarao vezano za nastavak aktivnosti na polju čišćenja raznih formi deponija.

U okviru projekta je izrađena studija koja se odnosi na mogućnosti poboljšanja kvaliteta zemljišta koje je zagađeno desetljećima u krugu GIKIL -a.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje Goran Mišić istakao je da je projekat kandidiran Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji je odobrio 130.000 KM. Ministarstvo je učestvovalo sa 36.000 KM i još oko 250.000 KM je finansirala Republika Slovenija odnosno njihov Centar za razvoj .Također je i GIKIL sufinansirao projekt kroz radove – prijevoz i vraćanje zemljišta.

Vršilac dužnosti direktora Centra za međunarodno sudjelovanje i razvoj iz Ljubljane Tadej Bašković izrazio je zadovoljstvo što se u Lukavcu radi na zaštiti okoliša te istakao saradnju sa Ministarstvom okoliša i zadovoljstvo što učestvuju u projektu.

Bioremedijacija je specijalna metoda koja se prvi put primjenjuje u BiH.

Dževad Kasumović iz kompanije GIKIL rekao je da postoje pozitivne naznake svih učesnika projekta koji su spremni nastaviti sa sličnim projektima.

Ministar Karadžin je kazao da želi da ovakvi projekti budu jedna dobra praksa, te da treba napraviti planovi kakao očistiti tuzlanski kanton od zagađenog tla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje