Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turski vojni avion nadopunio gorivo za američke vojne avione tokom leta

Preuzmite sliku

Popularno

Turski vojni avion učestvovao je u nadopuni goriva za američke vojne avione tokom leta u međunarodnom zračnom prostoru, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru vježbe “Joint Protected Entry (Zajednički zaštićeni ulazak)”, turski vojni avion je u međunarodnom zračnom prostoru učestvovao u nadopuni goriva za četiri vojna aviona F-18 američke mornarice.

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske objavljenom na Twitteru navodi se da su ovim postupkom nadopune goriva tokom leta obavljene međusobne obuke.

Ministarstvo je objavilo i snimak nadopune goriva tokom leta.

Nadopuna goriva tokom leta, (dopuna goriva zrak-zrak) je postupak prebacivanja goriva iz jednog aviona (avion-cisterna) u drugi avion tokom leta.

Postupak omogućuje avionu koji je gorivo primio duži ostanak u zraku. Što je još važnije, povećava mu dolet koji sada ovisi jedino o mogućnostima i umoru posade i tehničkim zahtjevima samog aviona kao što su dozvoljeni sati rada motora i potrošnja tekućina u motoru.

Takav aviona ujedno može poletjeti s manje goriva, ali više korisnog tereta. U drugim okolnostima lakši avion (s manje goriva) treba kraću uzletno-sletnu stazu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje