Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dešava u našem tijelu kada pretjeramo s pivom

Preuzmite sliku

Gazirana pića i alkohol mogu imati znatan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom dejstvu piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.

Ako ste ljubitelj piva i ponekad volite čak i da pretjerano uživate u njemu, ovo je sedam stvari koje treba da znate.

1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva

Alkohol nakon konzumacije putuje tijelom do želuca gdje se apsorbuje u krvotok pa stiže do mozga i mišića.

2. Nakon 10 minuta

Poslije 10 minuta tijelo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga deponuje, pokušava da ga razgradi i riješi ga se što je prije moguće.

 • 3. Nakon 15 minuta

  Želudac počinje da razgrađuje alkohol da bi ga uklonio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedinjenje koji je uzrok mamurluka drugi dan.

  Alkohol se pretvara u acetatnu kisjelinu i vodu, a daljom razgradnjom u masne kisjeline i vodu koje su tijelu prihvatljive i to nas otrežnjava. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.

  4. Nakon 20 minuta

  Poslije 20 minuta počinjemo da osjećamo opšte simptome djelovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.

 • 5. Nakon 45 do 90 minuta

  Poslije 45 do 90 minuta djelovanje alkohola je na vrhuncu.

  6. Nakon 60 minuta

  Poslije 60 minuta imamo potrebu da idemo u wc jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmjeravaju piće direktno u bešiku pa moramo ćešće da mokrimo i zbog toga dehidriramo.

  Prestanemo li da pijemo osjećaćemo se pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je tijelo dehidrirano.

 • 7. Nakon 12 do 24 sata

  Nakon 12 do 24 sata, kada se probudimo vjerovatno ćemo osjećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, drhtavicu i simptome koje uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše tijelo još uvijek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu. (B92)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,