Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sergey Lavrov: Pokušaj rušenja Dejtona može dovesti do ozbiljnih posljedica

Preuzmite sliku

Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, izjavio je da svaki pokušaj da se ruši Dejton ili da se vrši njegova erozija može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Lavrov, koji boravi u Bosni i Hercegovini, u Istočnom Sarajevu je izjavio da jako dobro zna kako je bilo teško da se Dejtonom izgradi “krhka ravnoteža” koja postoji i danas.

“Svaki element je važan, bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem. Dejton ne stvara nikakve prepreke između nekih odnosa BiH i stranih partnera, uključujući i EU. Brzina odlučivanja s kojom brzinom BiH treba ići ka EU treba biti donijeta na osnovu prinicpa Dejtona. Mi se ne miješamo u taj proces”, rekao je Lavrov u obraćanju, prenosi N1.

Lavrov je kazao da je Ruska Federacija s poštovanjem primila odluku entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti.

“Smatramo da je to odgovorno rješenje, da nam ne trebaju nove podjele na evropskom kontinentu, ne trebaju nam nove konfrontacije”, poručio je Lavrov.

On je sa predstavnicima Bosne i Hercegovine razgovarao o odnosima između entiteta i Rusije, pomenuo je ruske kompanije koje posluju u BiH – dodavši da su one primjer koji omogućuje proširivanje ekonomskih veza.

Bilo je riječi i o COVID-19.

“Mi smo istakli na početku prvog talasa COVID-19, gdje smo ponudili pomoć RS i drugim strukturama BiH, spremni smo za nastavak ove saradnje, a to se prije svega odnosi na vakcinu. Pričali smo o proširivanju obrazovnih i humanitarnih veza. Rusija podržava interes o proučavanju ruskog jezika, intenziviranje regionalnih veza sa gradovima u Rusiji”, rekao je Lavrov.

Lavrov i Dodik su razmijenili mišljenja po pitanju regionalnih odnosa, rekao je da se njihovi stavovi podudaraju.

“Nema alternative miru i bezbjednosti, neophodan je dijalog i sve u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a”, izjavio je Lavrov.

Lavrov je poručio da se svi problemi trebaju rješavati kroz nacionalni dijalog, te je istakao nadu da će praktični koraci o kojima su razgovarali omogućiti poboljšanje saradnje između BiH i Rusije.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom istakao da su imali veoma konstruktivane pregovore, koji su prošli u prijateljskoj atmosferi.

Lavrov je naglasio da je Republika Srpska dobar partner Rusije, te da imaju bliske, tjesne i povjerljive veze koje visoko cijene i da su za saradnju u interesima naroda Rusije i BiH i stabilnost u zemlji. Lavrov je dodao da se sa Dodikom vidio u junu ove godine, pričali su telefonom više puta, te izrazio zadovljostvo što je danas u Istočnom Sarajevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,