Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rušenjem terminala A počela rekonstrukcija sarajevskog aerodroma

Preuzmite sliku

Kako je bilo i najavljeno, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeli su radovi na rušenju starog Terminala A.

Riječ je o terminalu koji se odavno ne koristi za prvobitnu namjenu i koji se nalazi pokraj obnovljenog Terminala B. Nakon rušenja starog Terminala A planirano je proširenje postojećeg Terminala B na tom prostoru.

“Terminal A je korišten za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala B koristio se kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetitelje. Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika”, kazala je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić Arnaut.

U sklopu tih pripremnih radova obavljeno je i preseljenje blizu 120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva i drugih službi na različite lokacije.

“Kako bismo racionalizirali troškove, sva oprema sa starog Terminala A, poput kuhinje, sistema za grijanje i hlađenje, namještaja, audio-video sistema, te drugo iskorištena je za opremanje privremenih objekata. Izvođač radova je također dužan da izvrši selektiranje otpada, kako bi aerodrom prodao sav otpad koji ima tržišnu vrjednost”, kazala je Bagarić Arnaut.

Radovi su počeli rušenjem stare administrativne zgrade. Od 1. decembra zatvoren je restoran u Terminalu A, kako bi se mogla izvršiti demontaža opreme iz kuhinje i prenijeti u novi prostor u kontejnerskom kompleksu koji je namijenjen za restoran.

Radovi se sastoje od pripreme gradilišta, rušenja zgrade, odvoza zemlje i demontaže objekata. Procijenjena vrijednost radova je 160.000 KM. Radovi na rušenju bi trebali biti okončani do kraja godine. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje