Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešto što se rijetko viđa: Park koji nas podsjeća na našu povezanost s prirodom (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Rođen u predgrađu Melbourna 1898. godine, William Ricketts je od ranih tinejdžerskih dana počeo izrađivati skulpture od gline. Iako nikada nije prošao formalnu obuku zbog čega su njegova umjetnička djela često pucala, moć vizije, aboridžanske filozofije koju je usvojio i poštovanje prirodnog svijeta su mu ipak donijeli svjetsku slavu.

William je 1930-tih godina kupio imanje oko sat vremena udaljeno od Melbourna i nazvao ga ‘Potter’s Sanctuary’. Tu je započeo rad na svojm skulpturama koje ga i danas krase, a koje su inspirisane aboridžanskom filozofijom. Cilj njegovog cjeloživotnog projekta bio je pružiti opuštajući ambijent u kojem bi se čovjek mogao osvrnuti na, često zaboravljenu, povezanost s prirodom.

Vlada je otkupila zemljište od Williama 1960-tih godina i pretvorila ga u javni park nazvan ‘William Ricketts Sanctuary’, a on je na njemu ostao živjeti i stvarati nove skulpture sve do 1993. godine kada je preminuo. Iza njega su ostale 92 keramičke skulpture, savršeno uklopljene u okruženje ipunjeno stablima, stijenama i mahovinom – savršeno uklopljene u svoje prirodno okruženje.

“Svi moji radovi izražavaju poštovanje za vječni život. Vjerujem da smo nedjeljivo povezani sa svim što je život i ne možemo biti odvojeni.” – Williama Ricketts. (pixelizam.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: